Socialnämnden väntades i våras gå back 12,7 miljoner. Då fick en socionom i uppdrag att göra en ekonomisk granskning av ett antal ärendet vid socialtjänsten.
Syftet var som sagt ekonomiskt, men i rapporten framkommer också en rad brister i behandlingen av främst barn och ungdomar.
Utredaren har gått igenom en rad konkreta fall och konstaterar att handläggarna ofta jobbat under tidspress och därför hastat fram beslut om vård utanför hemmet för barn och unga, utan att de ungas situation, missbruk och hemförhållanden varit helt klarlagda. I ett av fallen har den vård som valts till och med försämrat situationen för den unge.
I flera fall har det funnits tydliga misstankar om att unga personer haft neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, men dessa har inte blivit utredda förrän efter lång tid. I åtminstone något fall har utredningen dröjt över två år. Under den tiden hade vården i ett familjehem havererat och den unge även placerats på ett vårdhem utan att funktionsnedsättningen utretts.
I rapporten framkommer också att öppenvårdsinsatser kommit in för sent, eller inte alls. Ibland beroende på att man haft kö för nya uppdrag, ibland för att familjen inte motiverats att ta emot insatsen. Utredaren slår fast att "att motivera tveksamma klienter är en del av uppdraget" och att resurser måste anpassas för detta.
Granskningen lämnar en rad rekommendationer till kommunen gällande institutionsplaceringar. Bland annat bör man undvika att placera ungdomar med enbart måttliga beteendeproblem på HVB-hem, resurserna för öppenvårdsinsatser måste anpassas så att man alltid kan utföra uppdrag när behov finns, samt att man bör samverka bättre med såväl vård- och omsorgsförvaltningen som öppenvårdspsykiatrin.
Kommunchefen och socialförvaltningschefen ska nu ta fram en handlingsplan med åtgärder i enlighet med rapportens rekommendationer. Åtgärderna och de nya rutinerna ska redovisas månatligen.