Unga byter sommarlov mot sommarjobb: "Alla som sökt har fått en plats"

Att byta en del av sommarlovet mot arbetslivet är poppis. Just nu finns nästan 400 feriearbetare i Vingåkers och Katrineholms kommuner.– Att jobba är ganska roligt, säger Felicia Ridell, 16.

Emil Jansson, Maja Olsson, Hanna Jouchims, Mohammed Zabib, Hafsa Adam och Felicia Ridell är några av de feriearbetare som finns i Vingåkers kommun. I mitten näringslivsansvariga Suzan Östman Bäckman.

Emil Jansson, Maja Olsson, Hanna Jouchims, Mohammed Zabib, Hafsa Adam och Felicia Ridell är några av de feriearbetare som finns i Vingåkers kommun. I mitten näringslivsansvariga Suzan Östman Bäckman.

Foto:

Övrigt2018-06-27 21:13

Att få koll på arbetslivet är viktigt har regeringen slagit fast och avsätter därför specialmärkta pengar för att landets kommuner ska ordna sommarjobb till ungdomar. I år handlar det om 100 miljoner kronor som avsatts i vårbudgeten och satsningen riktar sig i första hand till den som är född 2001.

I Katrineholm och Vingåker är det Viadidakt som sköter processen kring feriejobben.

Redan i början av året fick den som var intresserad ansöka.

– Alla som sökt har fått en plats, säger Pelle Norén, enhetschef på arbetsmarknadsenheten, och räknar till 88 unga födda 2001 som fått jobb i Vingåker och 280 i Katrineholm.

När regeringen dessutom sköt till en extra post med pengar kunde ytterligare feriejobb skapas. Katrineholm valde då att erbjuda unga med funktionsnedsättning möjlighet att söka och Vingåker valde att bjuda in unga födda 2002 att delta. I Vingåker ansökte då 48 ungdomar om att få vara med. 19 fick chansen.

– Vi kunde inte få fram arbetsplatser med handledning till alla och det krävs ordentlig handledning, inte minst ur arbetsmiljösynpunkt, säger Pelle Norén.

Suzan Östman Bäckman, näringslivsansvarig i Vingåkers kommun, är en av handledarna och möter under de tre ferieveckorna sex ungdomar.

– De vill mycket och är jätteengagerade, säger hon och förklarar att på hennes förvaltning får ungdomarna bland annat chansen att göra besök på olika företag.

– De får chansen att upptäcka näringslivet och näringslivet får träffa unga. De kan vara ambassadörer tillbaka till sin generation, säger hon och menar att det är viktigt i en tid då många arbetsgivare har kompetens som en stor utmaning att jobba med.

– Jag vill jobba för jag hade inte något att göra i sommar, säger Hafsa Adam, 16.

– Jag vill tjäna pengar, säger Mohammed Zabib, 16.

– Ja, det är bra extrapengar. Och jag lär mig mer om vad kommunen gör, de hjälper samhället, säger Hanna Jouchims, 16.

– Det är en bra möjlighet att lära sig om arbetslivet, säger Maja Olsson, 16.

– Man ser att arbetslivet inte är så tokigt, säger Emil Jansson, 16.

Feriearbeten för unga

Feriejobben sträcker sig över tre veckor i både Katrineholms och Vingåkers kommuner.

Den som jobbar har en ersättning om 70 kronor i timmen plus semesterersättning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om