Under skåpet låg hälsning från förr

Under ett köksskåp i Glindrans gamla lanthandel låg en hälsning från svunna tider, när kriget rasade i Europa och matvarorna var ransonerade.

Under köksskåpet låg brevet dolt i nästan 76 år.

Under köksskåpet låg brevet dolt i nästan 76 år.

Foto: Lundmark Joakim

Övrigt2017-07-05 05:00

"Till eftervärlden", står det på kuvertet, som Joakim Lundmark och Mariam Nordstrand hittade under köksgolvet i gamla lanthandeln i Glindran. De flyttade in i den gamla affären för sju veckor sedan och håller nu på att renovera.

‒Vi lyfte på ett gammalt platsbyggt köksskåp, och där låg det på golvet under skåpet.

I kuvertet ligger ett brev, skrivet med vacker handstil:

"Nedlagt under ombyggnad av köket vid Munkedal, den 27 november 1941. Sträng vinter har rådt under sista delen av oktober, nu något mildare temperatur. Åkrarna kunna åter plöjas. Per Albin Hansson statsminister. Tyskarna beskjuta Leningrad, Moskva med flera platser på Östfronten. Stora händelser i världen. Sverige ännu befriat från krigets fasor. Skörden under året under medel-måttan. Ransonering av allt av mat-varor med flera saker. Fru Anna Österlund innehar affären med hjälp av sönerna Folke, Sune, Anders, Bengt. Dottern Ulla-Brita tar realskole-examen i Katrineholms realskola i vår".

‒Jag såg direkt att det var ett brev, men jag trodde inte att det var så gammalt som från 1941. Själv när jag håller på och snickrar eller när jag lagt golv har jag skrivit meddelanden ibland, om när det gjorts och vem som gjorts det. Men det här var ju lite annorlunda, i ett fint kuvert, säger Joakim Lundmark.

Även innehållet är lite annorlunda än meddelanden, som husrenoverare ibland hittar skrivna på bjälkar och väggar.

‒Det beskriver ju samtiden utanför det här hushållet, kriget. Än så länge var det ett europeiskt krig. Tittar man efter är det bara någon vecka före Pearl Harbour, när Japan och Amerika drogs in i kriget, konstaterar Joakim Lundmark.

Kvinnan som skrivit brevet, Anna Österlund, tillhörde en släkt av handlare. Hennes man Fritjof och hans far före honom drev butiken i Glindran, och när Anna blev änka drev hon butiken vidare med hjälp av sönerna.

‒Hon hade antagligen tillgång till tidningar i butiken och säkert lyssnade de på radio. De sålde säkert radioapparater. Jag vet att de sålde tv-apparater senare, säger Joakim Lundmark.

Egentligen var det ren tur att brevet bevarats. I huset, byggt 1879 och tillbyggt senare, stod köksskåpet på fyra fack i golvet. I två av facken har möss varit inne och i ett tredje har tidigare ägare dragit rör för diskmaskin. I det fjärde låg brevet oskadat.

Brevet tänker Joakim Lundmark och Mariam Nordstrand rama in och sätta på väggen. De tänker också göra en kopia och lägga tillbaka under golvet, tillsammans med ett eget brev till eftervärlden.

‒Det måste man nästan göra, säger Joakim Lundmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!