Ulliga och gulliga och inte så dumma som man tror

Tamfår (Ovis aries) har funnits i Skandinavien i ca 6- 000 år och kom närmast från Grekland och Turkiet dit de spridits från Iran och Irak. I sydvästra Asien hade man då redan förstått att uppskatta fåren i 5- 000 år och därmed är fåret efter hunden troligtvis människans tidigaste domesticerade husdjur, nära följt av get.

Övrigt2013-06-08 13:00

I Sverige finns cirka 500- 000 får och lamm. Det är inte många om man jämför med Storbritannien och Spanien där det finns 35 respektive 22 miljoner djur.

Ulliga får, som vi känner dem, utvecklades först efter flera tusen års fårhållning. I början var det alltså kött, skinn och möjligen mjölk som var intressant. Det mesta av fåret går att använda. Förutom själva slaktkroppen för köttets skull så används pälsen till lammskinn, kläder, garn, med mera. Inälvor som hjärta, tunga, njure, bräss och lever och skallen används som livsmedel. (Lammskalle anses vara en delikatess på Gotland. Rätten består av kluvna skallar från får som griljeras. Man äter köttet, tungan och även öga.) Tarmarna (fjälster) används vid korvtillverkning, och i vissa länder till traditionella maträtter, som kokoreç i Turkiet. Övrigt avfall kan användas för biogasproduktion eller annan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!