Två män häktade misstänkta för Grafikens hus-branden

Vid lunchtid på onsdagen häktades två 24-åriga män från Strängnäs kommun. De misstänks ha anlagt branden i Kungsladugården i Mariefred 2014.‒Det här är resultatet av idogt arbete av den lokala polisen, säger åklagare Henrik Olinlin.

Övrigt2017-03-22 07:51

Den ena 24-åringen häktades på onsdagsförmiddagen, på sannolika skäl misstänkt för mordbrand. Han häktas för att åklagaren menar att det finns risk att han avviker eller försöker försvåra utredningen innan rättegången. Efter lunch var det dags för den andra häktningsförhandlingen, och resultatet blev detsamma.

Kungsladugården i Mariefred, som bland annat innehöll konstmuseet Grafikens hus, brann ner till grunden natten till den 16 mars 2014. Polisen misstänkte mordbrand, men utredningen körde fast.

I slutet av januari i år avslöjade Lars Franzell, från polisens enhet för grova brott, att man hade fått in nya intressanta uppgifter och att utredningen fått nytt liv.

I måndags anhöll vice chefsåklagare Henrik Olin de två 24-åriga männen. De begärs häktade på sannolika skäl misstänkta för grov mordbrand. De är sedan tidigare kända av polisen för annan brottslighet och bor i Strängnäs kommun.

‒Polisen har arbetat med utredningen ända sedan branden, men det blåstes in mer liv i utredningen på grund av omständigheter under senhösten förra året. Under de senaste månaderna har polisen jobbat intensivt, säger Henrik Olin.

Han berättar att det har dykt upp nya bevis, men kan inte berätta några detaljer eftersom det kan skada utredningen.

‒Vi har mycket kvar att göra, vi ska höra ett antal personer och vill inte riskera att de får kunskap om bevisningen, säger han.

I dagsläget är det alltså två personer som häktats, men han utesluter inte att fler kan misstänkas under utredningens gång.

Vad kan du säga om motivet?

‒Vi har en teori gällande motiv, och det finns en del bevisning som stödjer den, men jag kan inte gå in på det för det kan riskera resultatet i utredningen.

Åtal måste väckas senast den 5 april, men Henrik Olin tror att han kommer att behöva mer tid eftersom det är mycket bevis som ska gås igenom.

‒Redan i det här skedet har vi ett gott bevisläge i utredningen, och min förhoppning är att det kommer att stärkas ytterligare på grund av de åtgärder vi nu ska göra, säger Henrik Olin.

Nina Beckmann, vd för Grafikens hus, är glad åt att hon snart kanske får svar på vad som hände den 16 mars 2014.

‒Ofta när branden kommer på tal får jag frågan ”vad var det som hände egentligen?” och det känns inte så tillfredsställande att inte kunna svara på det. Det är otillfredsställande för alla, för oss, för de som bor i Mariefred och Strängnäs, för alla besökare. Om de löser det här fallet skulle det kännas skönt, säger hon.

När förundersökningen lades ner ett drygt år efter branden kände hon sig frustrerad.

‒Vid katastrofala situationer vill man ha en lösning. Men jag fick acceptera och gå vidare. Grafikens hus valde att gå framåt. Nu jobbar vi på i Södertälje, det är vad vi behövde göra. Men jag är jätteglad om vi får en lösning, det skulle vara jätteskönt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om