Förrätt
Rödbetscarpaccio med getost, pinjenötter, honung och ruccola. 4 port
2 st Rödbetor
200 g Getost (Chevre)
50 g Pinjenötter
150 g Ruccola
1 mskOlivolja
2 msk Tryffelolja
2 mskBalsamicovinäger
2 mskHonung
4 skivorFormfranska
salt och peppar
Skala och skiva rödbetorna lövtunna. Blanda tryffelolja, balsamico, salt och peppar. Skär brödet i samma storlek som den runda getosten och rosta brödet. Skär ost i 1 cm tjocka skivor och ringla honung över och in i ugnen med grillelementet på i cirka 2 - 3 minuter så att den smälter lite grann och får en aning färg. Skölj ruccola och lägg den i en skål där du dressar den med olivoljan och en 1/2 msk balsamico, salta och peppra. Rosta pinjenötterna i en het och torr stekpanna tills dom fått färg.
Lägg upp rödbetorna i botten på tallriken, häll tryffeloljeblandningen över och bygg på med toast och ost. Toppa med salladen och strö pinjenötterna runt om.
Varmrätt
Lammytterfilé serveras med mandelpotatispuré och rostad vitlökssås 4 port
600 gLammytterfilé
Timjan, salt och peppar
250 gGröna bondböner
250 gSmå kantareller helst färska
50 g Smör
Flingsalt
800g Mandelpotatis
25 gSmör
2,5 dlMjölk
2 st Äggulor
Vegeta och peppar
5 stVitlöksklyfftor
50 gSmör
30 gMjöl
1/2 tskSocker
4 dlMjölk
1 dlGrädde
2 mskLammfond
Salt och peppar
Lamm:
Krydda lammfilén och linda den hårt i plastfilm så att den får formen av en korv. Helst skall den ligga över natten i kylen och dra åt sig kryddorna. Sätt ugnen på 100 - 100 grader. Använd stek termometer och baka lammet till 54 grader. Ta ut köttet och låt det vila i plastfilmen. Täck gärna med folie eller handduk så att köttet håller sig varmt.
Mandelpotatispuré:
Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av potatisen och låt den ånga av sig. Mosa potatisen, blanda ner smör, mjölk, äggulor och kryddor. Rör till ett slätt mos.Smaka av!
Såsen:
1.Dela vitlökarna på hälften med skal och allt. kör dom i ugnen på hög värme så att dem blir rostad ( nästan brända ).
2.Smält matfettet i en tjockbottnad kastrull.
3.Häll ner vitlöken, låt den svettas så den blir glansiga
4.Tillsätt mjölet, låt bryna tills det får en gyllenbrun färg och doftar nybakt bröd
5.Tillsätt 1/3 av mjölken och vispa slät.
6.Kvarvarande mjölk, grädde och fond fylls på efter hand
7.Låt såsen småkoka ca 20 min.
8.Sila såsen
9.Smaka av med salt och vitpeppar och färga eventuellt med collorit soya
Tillbehör/grönsaker:
Skala bönor, tvätta kantareller. Smält smör i en stekpanna och stek dem. Smaka av!