Tulpanens dag på tisdag: "Man får lite vårkänslor"

Att odla tulpaner är ett hantverk och kräver rätt temperatur genom hela uppdrivningen. Familjeföretaget Strandviks blommor driver upp 50.000 tulpaner mellan jul och påsk.

Tulpaner finns i alla färger utom blått.

Tulpaner finns i alla färger utom blått.

Foto:

Övrigt2019-01-14 18:30

Tisdag 15 januari är det Tulpanens dag och det är startskottet för den färgsprakande lökväxten. Men arbetet för att odla blommorna startade redan i september när lökarna sattes i jorden på Strandviks. De små knölarna behöver minst 16 veckor i den så kallade lökkällaren för att gro. Där är temperaturen mellan noll och sju plusgrader.

– Varje vecka tar vi in så mycket vi behöver. Då behöver de tre veckor till i växthusvärmen innan vi kan skörda, säger Elin Åhlström, florist.

De svarta lådorna med lökar står i raka rader inne i värmen. Vissa har fått rejäla stjälkar och tidigt varje morgon plockas de som är redo för försäljning.

– Man får nästan lite vårkänslor när man plockar tulpaner. Det är roligt att se dem växa upp från lök till färdiga blommor, säger Stefan Larsson, som arbetar på Strandviks.

Han plockar tillsammans med Lars Åhlström, 72 år, som har lång erfarenhet.

– Jag var 14 år när farsan började med tulpaner.

Vi sålde de första innan jul och sedan pågår försäljningen fram till påsk

Under de största tulpanåren på 80-talet odlade familjeföretaget 350.000 tulpaner och sålde via dagligvaruhandeln. Nuförtiden är det 50.000 tulpaner som säljs i de egna butikerna.

– Vi sålde de första innan jul och sedan pågår försäljningen fram till påsk, säger Elin Åhlström.

Ett femtiotal olika sorter tas fram och innan jul skedde ett misstag som odlingsgänget kan skratta åt i efterhand. Löklådorna förväxlades och upp ur jorden kom gula och rosa blommor. De är inte riktigt lika eftertraktade som röda tulpaner i juletider.

Totalt sett säljs det mest rosa och specialsorter som till exempel "Princess Irene".

– Folk vill ha det lite mer speciella som inte finns i dagligvaruhandeln, säger Elin Åhlström.

Det svenska klimatet är tacksamt att odla i, eftersom det finns gott om kyla till lökkammaren. På Strandviks har man inga kylrum utan vissa sorter grävs ned i bäddar och andra förvaras i kalla förråd med frostvakt. I kombination med energieffektiva växthus ger det mindre avtryck på miljön. Lökarna slutar sina dagar som mat till rådjuren.

Varför återanvänder man inte lökarna?

– För att återanvända löken måste blomman vissna ner i löken, annars kommer det ingen ny tulpan, säger Elin Åhlström.

Elin Åhlströms tips för hållbara tulpaner

Skär stjälkarna rakt av med en vass kniv. Undvik sax då det täpper till porerna.

Ställ dem med lite kallt vatten i vasen och förvara dem gärna svalt på natten.

Lägg lite potatismjöl i vattnet så slår inte tulpanerna ut lika fort.

Behåll plasten runt tulpanerna en timme efter att de satts i vasen.

Undvik direkt solljus och andra värmekällor som till exempel en brasa eller element.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!