Trygghetslarm kan bli fiberkopplat

Trygghetslarmen i Katrineholm är numera digitala och anslutna via mobilnätet. Nu undersöks om larmen i stället kan anslutas via det säkrare och stabilare fibernätet.

Kommunens mål är att erbjuda trygghetslarm både via fiber och via mobilnätet.

Kommunens mål är att erbjuda trygghetslarm både via fiber och via mobilnätet.

Foto: Stokstad Vilhelm

Övrigt2017-06-05 09:02

94 procent av de digitala trygghetslarmen för äldre ansluts via mobilnät i Sverige, trots att det är osäkrare än fast bredband. I Katrineholm är samtliga 857 trygghetslarm anslutna via mobilnätet. Det visar siffror från Socialstyrelsen, som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

Dick Lindberg, utredare på Socialstyrelsen, ser gärna att kommunerna ansluter trygghetslarmen till fibernätet i stället:

– De mobila näten kan vara svajiga. Är det hög belastning på det mobila nätet kommer man inte fram. Det handlar också om kapacitet och möjlighet att koppla på andra funktioner, till exempel videoförbindelse. Vill man ha det, är det tveksamt om det räcker med mobilnät. Fibernäten är säkrare, stabilare och snabbare, säger han till Siren.

Gabriel Sandqvist är IT-samordnare på vård- och omsorgsförvaltningen i Katrineholm. Han förklarar varför kommunen valde mobilnätet.

‒Nämnden antog planen för digitalisering av trygghetslarmen i oktober 2014. Då fanns inget fibernät avsatt för trygghetslarm. Telia höll på att fasa ut kopparnätet så vi kunde inte vänta på ett utbrett fibernät.

Sedan dess har frågan vilat men inte glömts bort. Och i nästa vecka ska representanter från kommunen träffa fiberleverantören Utsikt för att diskutera fiberutbyggnaden i Katrineholm. Trygghetslarmen är då en punkt på agendan.

Målet är att kunna erbjuda trygghetslarm via fiber för dem som har det indraget, men att dessutom ha mobilanslutningen kvar som reserv. En sådan lösning byggs nu ut i Linköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!