Efter samtal och fika sänker sig ett lugn över kyrkan när fredagens sinnesrogudstjänst börjar. Över hundra personer är på plats för att delta.
Sinnesrogudstjänsten är en del av 12-stegsprogrammet och många som är i kyrkan är med i Anonyma alkoholister, AA, eller har anhöriga som är med.
En av dem som kommit till kyrkan är Mats Axelsson. Han har deltagit i många sinnesrogudtjänster och försöker att vara med varje månad.
‒Vi är många som har missbrukat och här sitter vi i samma båt, så det finns alltid någon att prata med. Man känner sig trygg när man kommer hit, säger han.
Gudstjänster har anordnats under lång tid, men sedan Annalena Geiron Widén, diakon i Västa Vingåkers och Österåkers församlingar, 2008 fick i uppdrag att utveckla sinnesrogudstjänsterna har besöksantalet växt från 20 personer till över 100.
‒Det första året åkte jag runt på massor av sinnesrogudstjänster runt om i hela Sverige för att ta reda på vad som berör och är viktigt, berättar Annalena Geiron Widén.
Hon kom fram till tre saker: musik, kontinuitet och delaktighet. Alla tre saker är i dag en given del av sinnesrogudstjänsterna i Västra Vingåkers kyrka.
‒Jag kommer hit för trygghet och gemenskap, det är det man behöver så att man inte är så ensam. Det finns en sådan utbredd ensamhet i vårt samhälle i dag, säger Mats Axelsson.
För kvällen håller kyrkoherde Thore Rosenberg i gudstjänsten med hjälp av kyrkoväktare Inga-Lill Westling.
‒Den största skillnaden på en sinnesrogudstjänst och en vanlig gudstjänst är att det är så många som arbetar för att få till den, det är de som deltar som skapar gudstjänsten, säger Thore Rosenberg.
Han berättar att gudstjänsten möjliggörs av kyrkan, men från början är ett önskemål från AA.
‒Det är de som är motorn i det hela, säger han.
Inga-Lill Westling har arbetat i kyrkan i många år.
‒Det är nästan som att man längtar efter sinnesrogudstjänsterna. Det är något alldeles speciellt med dem, det är sällan man ser en sådan gemenskap som den som är då, säger hon.
Och det verkar hon inte vara ensam om att tycka.
‒Oavsett snöstorm eller sommarkväll så sluter folk alltid upp, säger Annalena Geiron Widén.