‒På många arbetsplatser värms glögg på trinettkök som inte används i valiga fall. De blir andra rutiner än man är van vid. Vem är det som har ansvar för att släcka ljusen som tänds? frågar sig Marcus Asplund, vid Västra Sörmlands räddningstjänst.
Den tredje advent är brandrisken som störst i levande adventsljusstakar. Då har första ljuset brunnit ner så långt att det kan börja brinna i mossan och andra dekorationer.
När det börjar brinna hos äldre så har de sämre förmåga att röra sig och agera direkt. När de bor i eget boende finns inte heller larm och sprinkler installerat.
Även elektriska adventsljus kan vara brandfarliga. Om man släcker en elljusstake med att skruva på lampan finns risk att det skapas en ljusbåge som gör att den till slut fattar eld. Bäst är att släcka med strömbrytaren, om en sådan finns. Annars är det i så fall bättre att ta bort lampan helt ur gängan eller att dra ur kontakten.
Räddningstjänsten ger också en del allmänna råd om hur man kan undvika bränder.
Trenden går mot att fler bränder startar i sovrummet och de har ofta dödlig utgång. Det är viktigt att ha godkända laddare och inte ladda på natten samt att drar ur laddaren när det laddat klart.
Många har brandvarnare utanför sovrummet med dörren igendragen och vaknar inte när brandvarnaren väl tjuter.
När man eldar i öppen spis bör man använda torr björkved och gnistgaller, enligt räddningstjänsten. Sur ved bildar tjära som är brandfarligt. En insatskamin ger högre rökgastemperatur och ska inte ha mera ved än 2-3 kilo/timme. Se upp med aska, det kan finnas glöd kvar. Häll askan i en plåthink och ställ den på ett brandsäkert underlag.
‒Det viktigaste vid brand är att själv göra en första insats. Det är avgörande för att branden ska kunna släckas, säger Marcus Asplund.