I juni i fjol berättade tidningen att kommunala bostadsbolaget KFAB tänkte börja ta krafttag mot olovliga uthyrningar. Vid det tillfället sa KFAB:s marknadschef Björn Johansson att otillåten andrahandsuthyrning, försäljning av hyreskontrakt och falska kontrakt inte bara är storstadsfenomen, utan förekommer även i Katrineholm.
‒Utifrån landet kom rapporter om organiserad brottslighet i samband med hyreskontrakt och vi kunde misstänka att det förekom också här med ökad bostadsbrist och allt längre kö, säger Fredrik Olovsson (S), ordförande i KFAB:s styrelse.
‒Det är allvarligt i sig om det förekommer handel med hyresrätter, som inte är varor som är till salu. Men det är också så att pengar man handlar med är skattepengar, bidrag. Det kan ligga bidragsbrott och bedrägerier bakom, säger Björn Johansson.
Ett annat problem, som lyfts av KFAB, är att personer som bor illegalt i en lägenhet inte felanmäler problem som uppstår. Det kan leda till större skador på lägenheten eller hela huset.
Nu har omkring nio månader gått och KFAB:s skärpta kontroll har lett till att tre hyresgäster förlorat sina kontrakt. Det är ibland grannar som anmäler att det är mycket spring i trapporna och olika hyresgäster, men även Skattemyndigheten kan anmäla.
‒Under förra hösten hade vi ett tiotal ärenden. När anmälan kommer in tittar jag på vem som är skriven på adressen och vem som bor där, berättar Aulis Määttä-Hallin, boendekonsulent.
Budskapet, säger Fredrik Olovsson, är att den som sysslar med svartkontrakt och olovlig uthyrning, kan förlora både pengar och lägenhetskontrakt.
Ett par hyresgäster har själva sagt upp sina kontrakt, när de fått frågan om de verkligen har bruk för lägenheten. Nästa steg för KFAB är att ta kontakt med privata hyresvärdar, och bjuda in dem till samarbete för att stävja svartkontrakten.