Det var år 2005 som Kullbergska sjukhuset i Katrineholm fick en anonym gåva på 220 000 kronor. Det beslutades att pengarna skulle användas till en vinterträdgård och att Landstinget Sörmland skulle gå in med samma belopp i projektet. Så småningom vidareutvecklades tankarna från att skapa en vinterträdgård till att också omfatta ett Sinnenas hus.
På borggården
Landstingsstyrelsen gav Landstinget Sörmlands fastighets-avdelning i uppdrag att projektera och presentera skisser.
Förslag och skisser har tagits fram. Det som föreslagits är att huset ska uppföras på den innergård – den så kallade borggården – som ligger bakom kafeterian på Kullbergska sjukhuset och att huset ska ha glasade väggar och med lummig grönska runtomkring.
Sinnenas hus med den prunkande trädgården ska vara en oas för såväl patienter som personal på sjukhuset. Det ska vara en plats att dra sig tillbaka till efter en jobbig arbetsdag eller efter tråkiga besked. Tanken är att huset ska stimulera alla sinnen och andas lugn och ro. Här ska patienterna få återhämtning och kunna ägna sig åt kontemplation. Hela inner-gården ska utformas för att inge lugn och tysthet. Det blir grönska som följer årstidsväxlingarna med skira blommande träd på våren, dignande fruktträd på sommaren och buskar med varma höstfärger när vintern närmar sig.
Men när ska det påbörjas och när blir det klart? Ja, det tycks ingen veta i dagsläget.
– Det enda jag vet är att den idé som vi tog fram har lagts på is, säger Niclas Norman, som är byggprojektledare på landstingets fastighetsavdelning och hänvisar till landstingsdirektör Lars Andåker, till vilken ärendet blev återremitterat av landstingsstyrelsen vid decembersammanträdet i fjol.
I den kalkylhandling med redovisat förslag till utformning av Sinnenas hus, som fastighetsavdelningen tog fram till decembersammanträdet, framgår att den totala kostnaden skulle bli 840 000 kronor.
På semester
Lars Andåker befinner sig på semester, men Karin Welin, kanslichef vid landstinget, kan berätta var ärendet befinner sig.
– Lagts på is är väl fel uttryckt. Det återremitterades till landstingsdirektören med utgångspunkt att det blev för kostsamt. Donationen är ju grunden, men man gjorde bedömningen att i det här läget så kan vi inte sätta till de pengarna som slutnotan visade. Så uppdraget till landstingsdirektören är att ta fram ett reviderat och förenklat förslag, säger Welin och tillägger att något datum för när förslaget ska vara klart inte är satt.