Anette Antonsson och hennes dvärgschnauzer Totte är ett team som arbetar tätt ihop i människans tjänst. Som social tjänstehund är Totte tränad att stötta och vara en trygghet för människor i olika skeden av livet.
Anette Antonsson är arbetsterapeut och jobbar sedan många år på habiliteringen i Katrineholm, med barn och ungdomar som har funktionshinder.
Fritidsintresset är hundar och när Totte kom som valp till familjen hemma i Hävla för snart fyra år sedan fanns idén om att ge honom en alldeles särskild uppgift. Det är omöjligt att veta om en valp kan fungera som social tjänstehund i vuxen ålder, men Totte visade sig ha förutsättningarna.
‒Han är lugn, orädd och trygg i sig själv, säger Anette Antonsson och Totte ser inte ut att vara av annan åsikt.
När tjänstehundsväskan kommer fram vet han vad som är på gång och blir extra glad. Anette Antonsson ser hur han går in i sin roll när han möter människor, och han är lite lugnare i tjänsten än på hemmaplan.
Innan han kunde påbörja utbildningen vid Svenska Terapihundskolan fick han göra ett lämplighetstest för plötsliga ljud, närgångna människor och oväntade rörelser.
Det gick som på räls. Först utbildades Totte till besökshund och därefter har han också blivit diplomerad terapihund, skolhund och läshund. I ett och ett halvt år har Anette och Totte gått utbildningen på deltid och gjort praktik på demensboende och särskola. För att kunna arbeta med barn under 13 år har han gjort ett särskilt lämplighetstest.
‒Då var han med när ett gäng femåringar lekte indian, berättar Anette Antonsson.
Kanske var det inte det mest rofyllda Totte gjort i sitt liv, men han fann sig i stojet och är sedan i somras färdig läshund. Härom dagen gjorde han sitt första uppdrag när han var inbjuden till Vingåkers bibliotek på sportlovet.
‒Det är alltid roligt att uppmärksamma nya metoder för läsinlärning, säger barnbibliotekarien Maria Tjernström Mård som konstaterar att nya arbetssätt behövs i en tid när läsförståelsen hos barn sjunker.
Läshunden med förare är de enda som närvarar när ett barn tränar med hunden. Totte är tränad att sitta stilla vid läsaren och "lyssna". En hunds närhet kan göra riktigt gott för kroppen.
‒Hundens närvaro gör att man blir lugn, nivån av oxytocin ökar och blodtrycket sjunker. Han lyssnar utan att avbryta. Det är en kravlös läsning och barnen får träna flyt och läsförståelse, säger Anette Antonsson.
Ibland kan hon bli Tottes "tolk" och ställa frågor från honom så att barnet får förklara vad som står i boken och därmed ha god chans till ökad självkänsla.
Bland det viktigaste med en läshund är att barnet inte bara tränar läsning, utan lär sig att tycka om att läsa, framhåller Anette Antonsson som hoppas på att med tiden hitta former för att använda Totte i det egna jobbet med barn och ungdomar.