Tony grattar Katrineholm med 102 gömda skatter

En sen grattishälsning till 100-åringen Katrineholm kommer från Tony Tyfting som skapat en geocacheserie till födelsedagsbarnet.

På hemsidan geocaching.com kan du klicka på en av punkterna i 100 och upp kommer en fråga om Katrineholm. När du svarat rätt på frågan får du gps-koordinater som leder till en cache.

På hemsidan geocaching.com kan du klicka på en av punkterna i 100 och upp kommer en fråga om Katrineholm. När du svarat rätt på frågan får du gps-koordinater som leder till en cache.

Foto:

Övrigt2017-11-11 06:30

Årdalabon och geocacharen Tony Tyfting kom åkande i bil till Katrineholm när han på en stor digital informationstavlan upplystes om stadens 100-årsjubileum.

‒Jag tänkte att man kunde hitta på något kul med geocaching. Och varför inte en cache per år, säger Tony.

Sagt och gjort. Nu finns 102 cacher att leta rätt på. En för varje år från och med år 1917 till och med 2017 gör 101 cacher. Den som hittar alla belönas med en finalcache.

För den oinitierade kan geocaching beskrivas som lite orientering och lite skattjakt. Gps-koordinater leder till skatter, så kallade cacher. Lägger man till ytterligare en dimension får man vad som i geocachekretsar kallas för mystar. För att få koordinaterna måste man då först lösa en uppgift. Vilket är vad Tony gjort i 100-årsserien.

‒Man måste svara rätt på en fråga om Katrineholm för att få koordinaten som leder till cachen.

I det här Youtubeklippet är en annan geocachare ute i skogen runt Katrineholm och letar efter nio av cacherna i Tony Tyftings jubileumsserie:

[youtube id="GQnrv2a17NQ"]

Allmänt för geocaching gäller att i varje cache ligger en loggbok som man som upphittare förväntas skriva sin signatur i. När det är gjort kan man också registrera sitt fynd på en hemsida. I vissa cacher ligger det små skatter. Tar man en skatt förväntas man ersätta den med något likvärdigt.

Katrineholmsserien, som finns på hemsidan geocaching.com, släpptes i slutet av november och kommer att finnas kvar så länge Tony underhåller och tar ansvar för cacherna.

Tony snubblade in på geocaching när han letade gps-program till sin pappas mobil. Sedan 2008 har han letat rätt på en bit över 5 900 cacher. De flesta i Sverige, men också ute i Europa. Han ser en tjusning i att komma till nya ställen, att vara ute i skogen – och i statistik.

‒Jo, statistik är mycket involverat för mig. Jag jobbar på att hitta en cache varje dag. Det har jag gjort i mer än 1 500 dagar i sträck.

Ofta blir det fem mil enkel resa i jakten på de gömda skatterna. Och det händer att Tony inte hittar cachen.

‒Det är lite jobbigt. Ibland visar det sig att cachen försvunnit, men ofta är de bara bra gömda. Jag har litet svårt att släppa en cache jag inte hittat, och åker gärna tillbaka och letar en gång till. Hittar jag inte en cache finns det alltid någon annan att logga så jag inte förstör min svit.

Tony garanterar att cacherna i 100-årsserien är lätta att hitta.

‒När man väl löst frågan ska det bara vara att åka ut och logga dem. De är placerade strax utanför staden så bil underlättar.

Tony Tyfting

Ålder: 33 år

Bor: Årdala, utanför Flen

Familj: föräldrar, bror

Intressen: it och geocaching

Vad är geocaching?

Genom gps-koordinater som man får på geocaching.com söker man reda på skatter, cacher.

En cache består ofta av plastburkar av varierande storlek. Här finns en loggbok och ibland en liten sak.

Cache kommer från franskans cacher som betyder ”att gömma”.

Vill du kan du själv gömma en cache och göra den tillgänglig för andra

Kom igång med geocaching

Öppna ett konto på geocaching.com

Ladda ner en app till telefonen (om du har en inbyggd gps i den). Eller använd en vanlig gps. I denna matar du in koordinaterna som du får på hemsidan eller via e-post om du prenumererar på cachar inom ett visst område

Geocaching.se är en svensk sajt där man bland annat kan få tips och råd

Har du ingen gps kan du mata in koordinaterna för cachen som finns på geocaching.com i en karttjänst på internet. Det kan vara ett sätt att komma igång, åtminstone i stadsmiljö

Att börja geocacha är gratis, förutsatt att du har den utrustning som krävs. En del appar kostar dock pengar och vissa premiumtjänster kostar också en slant.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!