Bara det senaste året har över 4 000 svenskar drabbats av så kallade vishingbedrägerier. Bedrägerierna är en guldgruva för kriminella nätverk som drar in mångmiljonbelopp på verksamheten. Sedan i höstas klassas situationen som en särskild händelse. För att stävja utvecklingen har polisen sjösatt operation Dimma.
– Det handlar om miljoner i brottsvinster. Sett till hela landet har Östergötland varit hårdast drabbat, men även i Sörmland pratar vi extremt många, säger Jan-Erik Granström som ingår i polisens regionala stab för operation Dimma.
Man utnyttjar ungdomar i låga åldrar.
Jan-Erik Granström vid polisen
De senaste månaderna har ett antal nätverk med bedragare ställts inför rätta och antalet anmälda och fullbordade brott har minskat. Utöver de kriminella nätverken har många penningmålvakter fastnat i polisens nät. Det handlar om personer som upplåter sina konton till bedragarna och låter stulna pengar mellanlanda innan de förs vidare. Många av dessa har visat sig vara barn.
– Man utnyttjar ungdomar i låga åldrar. De blir kontaktade, någon säger att det kommer in pengar på kontot och att de ska föra dem vidare och så får man en slant för besväret. En del förstår inte att de begår ett brott utan tror att de hjälper en kompis, många andra står redan med ena foten inne i den organiserade brottsligheten, säger Jan-Erik Granström.
[fakta nr="1"]
Med anledning av att många av de inblandade är ungdomar har polisen under vintern gått ut med informationskampanjer i sociala medier. Man har även vänt sig till föräldrar för att informera om vad ungdomarna kan råka ut för – och vilka konsekvenser det kan få.
– Penningtvätt är ett brott, det måste man ha klart för sig. Det innebär ett hinder så fort du ska få anställning, ta körkort eller öppna ett bankkonto.
De som står bakom nätverken är ofta grovt kriminella grupperingar som hittat ytterligare ett sätt att tjäna pengar.
– Det är inga nybörjare i brott om man säger så. Organiserad brottslighet håller på med allt som kan ge pengar, om det så är narkotika, stölder eller bedrägerier. Allt som inbringar pengar är intressant.
Varken banken, polisen eller sjukvården ringer och ber att man ska legitimera sig över telefon med bankdosa eller mobilt bank-id. Det ska man aldrig göra.
Jan-Erik Granström vid polisen
Hårdast drabbade av bedrägerierna är äldre och personer med utländsk bakgrund. Båda grupper har, enligt Jan-Erik Granström, generellt sett större tilltro och lägre medvetenhet om den här typen av brottslighet.
– Ringer det någon med den här myndiga stämman så utgår man ifrån att det är någon man kan lita på. De här två grupperna är särskilt utsatta, men det finns drabbade i alla ålderskategorier. De är extremt skickliga de här människorna.
Operation Dimma har gett resultat. Samtidigt räknar Jan-Erik Granström med att den kommer att fortgå under ett antal månader framöver. Den viktigaste brottsförebyggande åtgärden är, menar han, medvetenheten hos allmänheten.
– Varken banken, polisen eller sjukvården ringer och ber att man ska legitimera sig över telefon med bankdosa eller mobilt bank-id. Det ska man aldrig göra. Kommer man ihåg det blir man inte lurad för utan de parametrarna kommer bedragarna ingenvart.