Tonåringar föredrar att cykla utan hjälm

Det förstör frillan och är fult, töntigt eller onödigt. Så tycker majoriteten av tonåringarna som KK pratat med om att bära hjälm när de cyklar.

Högstadieeleverna Marizella Nalic, Moa Lundberg, Mohammed Kaya och Omar Aliyebore föredrar att cykla utan hjälm. Men på skoltid är det ett måste.

Högstadieeleverna Marizella Nalic, Moa Lundberg, Mohammed Kaya och Omar Aliyebore föredrar att cykla utan hjälm. Men på skoltid är det ett måste.

Foto:

Övrigt2017-09-01 17:00

Har man fyllt 15 år är man inte skyldig att bära cykelhjälm. Är man yngre kan man stoppas av polisen, men inte bötfällas. Så säger lagen om cykelhjälmen, och flera tonåringar verkar ha stenkoll på det.

‒Jag är 15 år så jag behöver inte ha hjälm. Mina föräldrar har tjatat om det, men jag lyssnar inte. Det är jobbigt att bära med sig den överallt, säger Alexander Frisk Björkman.

För många verkar det främst handla om utseendet. 15-åriga Lucas Jern tycker att det förstör frisyren och jämnåriga Marcus Clausson tycker att det är så fult, att han aldrig skulle kunna tänka sig att bära hjälm.

‒Det sabbar ju frillan, det är därför jag inte har hjälm, säger Lucas Jern.

Kamraten Lucas Westerback håller med, men tycker samtidigt att det är dumt att tänka så.

‒Egentligen är det klart att man ska ha det. När man tänker efter är det ett dumt val man gör, sabba frillan eller dö. Men jag använder det inte ändå, säger han.

På Järvenskolan Tallås i Katrineholm är reglerna tydliga när det skall cyklas under skoltid.

‒Vägrar man så får man inte cykla och skulle man ta av sig den så blir det samtal hem direkt, så de vet vad som gäller, säger biträdande rektorn Edina Muratagiz.

Hur eleverna gör på fritiden är däremot inte lika lätt att påverka.

‒Jag tycker att det är föräldrarnas ansvar också, men det kan ju vara svårt. Man har sett att någon har kommit cyklande med hjälmen hängande på styret, säger högstadieläraren Sebastian Angelin.

Låg- och mellanstadiebarn verkar vara duktigare på att bära hjälm. Det går att se ett visst mönster när eleverna börjar i årskurs sju. Matteläraren Lotta Nilsson tror att mycket handlar om grupptryck.

‒När eleverna kommer cyklande på morgonen ser man ju hur sjuorna har hjälm i början, för i mellanstadiet finns den kulturen. Men efter ett slutar flera med det. Om några började ha hjälm skulle de andra också göra det. Vi är hårda med det i skolan och säkerhetsdagarna med räddningstjänsten och polisen är jättebra.

Flera elever håller med om att en av orsakerna till att de slutar bära hjälm när de kommer upp i tonåren, är att "ingen annan" har det.

‒Då slutar man själv också. Mina föräldrar har sagt att jag ska ha det, men de kan inte tvinga mig, säger Zainab Darueesh.

Men trots att lagen inte ställer särskilt hårda krav på att bära hjälm, kan det handla om liv och död.

‒Armar och ben är lättare att få ihop än ett sprucket huvud. Utseendet verkar komma före säkerheten för många och där har vi många vuxna som inte är rätt förebilder när det gäller att bära hjälm. Men träffar det illa behöver inte hastigheten vara så hög för att det ska sluta med hjärnskador eller dödlig utgång, säger Leif Fredriksson på Västra Sörmlands räddningstjänst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!