Historien tar sin början när enhetschefen Susanne Sallami anställs i september förra året som områdeschef. Hon har en bakgrund som ansvarig för LSS-boenden i Botkyrka kommun utanför Stockholm och har tidigare även varit chef för ett äldreboende i Tumba. Att Susanne Sallami samtidigt som hon tillträder tjänsten jobbar på ett LSS-boende i Hofors utanför Gävle är känt bland förvaltningens chefer.
Men enligt den tillförordnade förvaltningschefen Susanna Kullman redovisade Sallami inte sitt engagemang i boendet.
‒När vi har ställt frågor om det så har hon hela tiden sagt att hon är tjänstledig.
Men påståendet att Sallami inte längre har något med boendet att göra stämmer inte. Så sent som i december förra året beviljade Inspektionen för vård- och omsorg, IVO, en ansökan om föreståndarbyte. Där framgår det att Susanne Sallami övertar rollen. Och när KK ringer till boendet i Hofors så är det föreståndaren själv som svarar.
‒Jag har varit tjänsteldig från boendet sen jag började på förvaltningen. Faktum är att jag är på väg för att lämna över ansvaret till den nya verksamhetschefen just nu, säger hon då.
Efter att KK börjat ställa frågor till förvaltningen om Sallamis dubbla roller har hon sagt upp sig. Kommunens personalchef Susanne Sandlund vill inte kommentera vad som sagts i samtal med Susanne Sallami men menar att det var hennes eget beslut.
‒Vi hade en dialog om hennes bisyssla och efter det samtalet så valde hon att lämna sin tjänst.
Hon menar att händelsen är allvarlig för förvaltningens förtroende.
‒ Det är otroligt tråkigt när det händer, men nu måste vi gå vidare. Se över våra rutiner och jobba med dem.
Enligt "Lagen om offentlig anställning" så ska tjänstemän både inom kommunal och statlig förvaltning redovisa sina bisysslor. Sophie Thörne, sektionschef på SKL, menar att Sallamis dubbla engagemang kan utgöra så kallad konkurrerande verksamhet.
‒Bollen kan då hamna hos den enskilda tjänstemannen som får välja mellan att avsluta tjänsten eller lämna företaget. I det här fallet är det anmärkningsvärt att tjänstemannen vid en direkt fråga inte ha uppgett sin bisyssla.
Päivi Kabran är nuvarande förvaltningschef och den som rekryterade Susanne Sallami.
‒Jag är naturligtvis besviken. Det här skadar förvaltningens arbete och förtroende.
Vilken kännedom hade du om Sallamis bisyssla?
‒Ingen alls. Hon hade andra åtaganden i samband med att hon rekryterades till Katrineholm. Men Susanne har hela tiden hävdat att hon har varit tjänsteledig från LSS-boendet sedan dess. Jag är väldigt förvånad.
Gjorde ni några efterforskningar?
‒Det är inte kutym att göra det. Det finns ingen anledning att misstro våra medarbetare. Men det är klart att det är allvarligt när man inte uppger andra åtaganden.
Enligt KK:s källor ska du och Susanne haft en relation även utanför arbetet. Du fattade aldrig någon misstanke?
‒Aldrig. Vi har jobbat ihop tidigare och det har aldrig varit något problem.
Vad kommer ni vidta för åtgärder?
‒Jag har med anledning av Susannes uppsägning avbrutit min semester för att kunna ta flera nödvändiga beslut. En tillförordnad enhetschef är utsedd så att arbetet kan fortsätta och vi har redan påbörjat rekryteringen av en ny chef. Vi tar det här på allvar, men samtidigt så behöver vi också fortsätta det viktiga arbete vi har framför oss med att ge en så bra vård som möjligt för de äldre
Fotnot: Katrineholms-Kuriren har sökt Susanne Sallami.