Tillfällig spindel blir kvar i nätet

Trots två nya, tunga chefer på samhällsbyggnadsförvaltningen blir konsulten Lars-Herman Larsson kvar i lönerullorna. Han är den spindel i nätet som kommunen behöver för två stora etableringar i Katrineholm.

Foto:

Övrigt2017-09-22 08:10

Lars-Herman Larsson anlitades i februari som t f samhällsbyggnadschef och har bland annat ansvarat för arbetet med Amazon web services etablering.

Vid årsskiftet skulle hans konsultavtal med kommunen gå ut. Uppdragsgivaren har dock utnyttjat en option i kontraktet och tecknat en ny överenskommelse med Larsson.

– Jag bor ju i Katrineholm och har under åren använt mig mycket av den erfarenhet som jag grundlagt här. Det känns kul att få jobba vidare.

Han blir nu kvar som senior advisor till den sista juni 2018. Skälen är flera, enligt kommundirektör Sari Eriksson.

– Året ut, minst, är det jättebra att han finns kvar som ett stöd till den nya samhällsbyggnadschefen. Han ska fortsätta som huvudansvarig för Amazonprojektet och ansvara för etableringen av Strålsäkerhetsmyndigheten. Den måste ske under förhållandevis kort tid då det gäller att få till det med samarbeten, lokaler och personal.

Detta är inte allt på Larssons uppdragslista. Förutom att stödja samhällsbyggnadschefen Stefan Jansson och nya mark- och exploateringschefen Mats Lundevaller, ska han slutföra avtalsförhandlingar, ta fram riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal, utveckla Citysamverkan med en ny handelsstrategi och finnas till hands för kommundirektören.

Allt ska utföras inom ramen av två dagar i veckan. Fullt görligt, bedömer Sari Eriksson.

– Han gör ju inte allt själv. Det är många på förvaltningen som är inblandade. Men vi måste ha en ingång, någon som har koll på alla delar.

Borde inte flera av dessa uppdrag lika väl kunna utföras av de nya cheferna? Eriksson menar att uppdragen är väldigt specifika och intensiva till sin karaktär.

– När det gäller att utveckla Citysamverkan har vi ingen renodlad näringslivschef och detta ligger i linje med vad en sådan skulle göra. Varken Jansson eller Lundevall arbetar med sådana frågor och ska inte göra det.

Larssons företag betalas 1 000 kronor i timmen för arbetet. Grovt räknat är avtalet värt 860 000 kronor. Även mertid, resor och logi ersätts.

– Jag skulle kunna ta mer lönsamma uppdrag. Men jag vill jobba för Katrineholm, säger Larsson.

L-H consulting AB

Efter åren som vd för kommunägda Katrineholms industrihus AB startade Larsson egen konsultfirma: Lars-Herman consulting AB.

Företagets vinst 2016 var drygt 827 000 kronor, vilket var en ökning från föregående års resultat med 52 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!