– Vilka områden och vilka anknytningar som är aktuella vet jag inte. Bara att det är 186 anknytningar. Men vi ska framöver ha ett möte med Telia som då ska förklara detaljerna. Kommunen har annars inget att säga till om. Det här är Telias idé, säger Flens it-chef Mikael Brandfors.
Han noterar att Flen, Vetlanda och Årjäng är de tre kommuner där Telia vill prova hur den fasta telefonin kan ersättas med mobillösningar. 500 hushåll berörs. Enligt TT kommer 50000 hushåll i 200 kommuner att inom fem år vara utan fast telefon.
– Jag tycker personligen inte man ska säga att det är någon som drabbas. Hushållen som berörs ligger så till att de aldrig kan få ADSL. Att man i stället får en mobil lösning är positivt.
Mobil lösning
– De här kunderna kommer vi aldrig att bygga bredband till. Då väljer vi i stället en mobil lösning som ger de flesta möjlighet till mobilt bredband. En del får dock bara 2G eller 184 Kbit per sekund, säger Telias projektledare till TT.
Som ersättning för den fasta telefonen kommer abonnenterna att få fast mobil. Skillnaden mot tidigare blir att de alltid måste slå riktnummer, även vid samtal inom sitt tidigare riktnummerområde. Fasta kostnaden ska inte bli högre efter bytet, enligt Telia.
Ur kommunens perspektiv, påpekar Brandfors, är det viktigt att Telia får trygghetslarmen fungera även sedan den fasta telefonen är bortkopplad.
Hushållen som berörs ska inom kort informeras
Till TT säger Olof Bjurö, ställföreträdande avdelningschef vid PTS (Post-och telestyrelsen):
– Vi har ställt kravet att den nya telefonin som erbjuds ska vara lika bra som den gamla, och att inte någon ska drabbas av avbrott när man går från en lösning till en annan,
Nu kommer PTS att noga följa pilotprojektet med de första hushållen som blir av med sina fasta telefoner.