Tårtor utan gränser

En älgtårta, med en brun älg i marsipan, en Nintendotårta med sladdar och fjärrkontroller och en knubbig drake med bekymrad blick och orange prickar på marsipankroppen. Frida Samuelssons tårtor kan föreställa vad som helst.

Övrigt2011-12-28 07:06

Den första tårtan gjorde Frida Samuelsson till sin yngste son Max, när han fyllde tre för några år sedan. Det blev en tågtårta, med ett färgglatt marsipantåg som åkte upp på tårtan på chokladräls. Det blev succé, barnen paxade tågvagnarna och sedan dess har Frida Samuelsson bakat ett 50-tal 3D-tårtor och tårtor med figurer.

- Den första tårtan gjorde jag med vanlig marsipan och färger som fanns i matbutiken. Sedan har jag börjat köpa från internet, det finns hur mycket färger och verktyg som helst, konstaterar Frida Samuelsson.

Tårtbakande är stort på nätet. På youtube ligger mängder av filmer som visar hur man spritsar blommor och formar figurer i marsipan och smörkräm, det finns också affärer som säljer allt från kursiva bokstavsstansar för marsipan till tårtglitter i guld och silver.

- När jag var liten fanns det bara tre sorters karamellfärg, rött, grönt och gult. Sedan kom blått och det tyckte man var helt nytt, säger Frida Samuelsson.

Efter tågtårtan blev det en Pokémontårta, den gjorde hon i sugar paste, sockermassa, som är lätt att arbeta med och finns i klarare färger än marsipanen. Med sugarpaste kan man göra en helt kritvit bröllopstårta eller doptårta, men sockermassan smakar inte så mycket.

- Det är lite som att äta sockerglasyr.

Nu använder Frida Samuelsson oftast marsipan som hon arrangerar över sockerkaksbottnar. Marsipanen köper hon på internet och är speciellt slät och finmald för att vara lätt att forma. Den färgas med gelefärg, som finns i många olika nyanser.

På nätet finns också många som bloggar om sitt tårtbakande och visar bilder. Frida Samuelsson har ingen tårtblogg, hon är lite rädd att det ska verka skrytsamt, men på Facebook brukar hon alltid lägga upp bilder på den senaste skapelsen.

- Mina kompisar frågar "varför har du inte lagt upp den än", när de vet att jag har bakat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om