Från och med höstterminen finns digital kompetens inskrivet i läroplanen. Skolan ska rusta alla elever med digital kompetens för det fortsatta livet.
Som en del i samhällets digitalisering finns det också regeringsbeslut om att de nationella proven ska bli helt digitala till år 2022.
Redan från och med höstterminen ska landets alla skolor genomföra uppsatsdelarna i de nationella proven i svenska och engelska digitalt. Men parallellt ska ytterligare 23 nationella prov digitaliseras. I det arbetet har 100 skolor valts ut att vara testpiloter. Järvenskolan Tallås är en och rektorn Magdalena Norin ser fram emot att vara med i processen.
– Skolan är en stark spegel av samhället i övrigt. Vi ska fostra morgondagens vuxna, säger hon och menar att utvecklingen mot mer digitala system då är absolut nödvändig.
I arbetet med att genomföra helt digitala nationella prov handlar det bland annat om att undersöka skolors teknik och digitala kompetens.
– Vi har pratat om att vi behöver köpa in system för säker lagring, säger Magdalena Norin och förklarar att pilotskolor också får ett särskilt statsbidrag som ska täcka de ökade kostnader som projektet medför.
– Det är en ganska stor apparat, säger Magdalena Norin.
Skolverket pekar på att de digitala nationella proven ska bli användarvänliga, rättssäkra och stödja en likvärdig bedömning och betygsättning.
Tanken med helt digitala nationella prov är att bedömningen ska blir mer likvärdig och ta kortare tid genom till exempel automatisk rättning och att proven blir avidentifierade.
– Det bäddar för likvärdighet i bedömningen, säger Magdalena Norin om en framtid med digitala nationella prov.
Kommer resultaten att förbättras genom att de nationella proven blir helt digitala?
Magdalena Norin är tveksam, eftersom det ska vara samma kunskap som tidigare som mäts.
– Men det vore fantastiskt om det var så att resultaten förbättrades, säger hon och menar att kanske underlättar det digitala för den som i dag inte har helt lätt att uttrycka sig med penna, men inte heller har rätt till digitalt stöd, att prestera i provsammanhanget.