Takmålningarna på Säfstaholms slott får nytt liv

Färgen var lika dyr som guld, när Säfstaholms slott målades för drygt 200 år sedan. Nu restaureras några av takmålningarna med varsam hand.

Gabor Pasztor är konservator och restaurerar takmålningar på Säfstaholms slott. Han får ta del av slottets historia av Eva-Annette Holmerin som är engagerad i bevarandet av byggnaden.

Gabor Pasztor är konservator och restaurerar takmålningar på Säfstaholms slott. Han får ta del av slottets historia av Eva-Annette Holmerin som är engagerad i bevarandet av byggnaden.

Foto:

Övrigt2018-12-19 19:55

I somras påbörjades det tidskrävande arbetet med att restaurera takmålningarna i entrén och trappuppgången på Säfstaholms slott. Gabor Pasztor utför arbetet tillsammans med några kollegor i familjeföretaget Nerikekonservatorn.

– Det är en ära att få jobba här. Konstnärligt är målningarna de bästa jag någonsin jobbat med.

Gabor Pasztor klättrar smidigt upp på en av byggnadsställningarna och lyser i taket med en ficklampa. Till och med på nära håll, luras ögat att tro att en slät målad yta är träpanel. Han har varsamt limmat fast flagnad färg, tvättat målningarna och fyllt i där det behövs med en fin pensel.

– Jag kompletterar med färg som är reversibel så att den ska gå att tvätta bort. Den är antikvariskt godkänd och gulnar inte.

Konservatorn har hittills inte hittat någon signatur av upphovsmannen. När han får besök av Eva-Annette Holmerin får han veta mer om historien bakom verken. I 21 år har hon forskat om Säfstaholm med avsikt att skriva en bok.

Gustaf Trolle-Bonde var den som beställde målningarna. Han ärvde slottet 1791 och var en av Sveriges rikaste. På en lång resa i Europa hämtade han inspiration till renoveringen.

– Han mötte en ny värld i England. När han såg arkitekturen blev han såld, och han förälskade sig i bergsblått, säger Eva-Annette Holmerin.

Under 20 år byggde han sedan om Säfstaholms slott till ett kulturcentrum för konst och kultur. Den högkvalitativa blå kulören betalade han dyrt för enligt de gamla kvitton som Holmerin har grävt fram i arkiven. Prismässigt kunde färgen jämföras med guld.

– Färgpigmentet var det dyraste på hela renoveringen, säger hon.

Drygt 200 år senare finns den bergsblå kulören kvar i målningarna. I några rum har takmålningarna målats över med kalkfärg, socklarna har målats om i flera olika nyanser och väggarna har också bytt färg genom åren. Gabor Pasztor har tagit bort färgen i små rutor för att utforska vad som finns under.

I den här etappen har takmålningarna i entrén på bottenvåningen, trappan, spegelförmaket och det gamla biblioteket fått taken konserverade. Arbetet finansieras med bidrag från Länsstyrelsen.

Säfstaholms slott

1666: Byggdes av Gustaf Larsson Sparre.

1762: Brann ner.

1815: Återuppbyggdes.

1793: Gustaf Trolle-Bonde övertar slottet och totalrenoverar det i engelsk stil.

1934: Skolverksamhet för barn med utvecklingsstörning.

1968: Vingåkers kommun tar över slottet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!