SVT granskar 3 000 farliga tågkorsningar

Obevakade järnvägsövergångar skördar liv – minst tio dödsolyckor har inträffat vid sådana de senaste åren. Kvällens Uppdrag granskning i SVT handlar om de farliga korsningarna, varav tre finns i Katrineholms kommun.

Övrigt2019-02-06 06:31

I kvällens avsnitt av SVT:s Uppdrag Granskning, UG, har reportrarna Oskar Jönsson och Kjell Lundström, båda ursprungligen från Katrineholm, tittat närmare på de dödsfällor i trafiken, som obevakade järnvägskorsningar innebär. I landet finns 3 000 obevakade järnvägsövergångar och sedan 2013 har minst tio dödsolyckor inträffat i korsningarna, som saknar både bommar, ljud- och ljussignaler. UG:s reportrar har gått igenom samtliga dödsolyckor och även talat med Trafikverket, som ansvarar för övergångarna. I något fall har det varit flera dödsolyckor vid samma korsning, exempelvis vid en övergång i Västsverige, där en person dog 2002 och en annan omkom 2016.

Vid 1 100 obevakade tågkorsningar är kraven på fri sikt inte uppfyllda. Det kan handla om att spåret svänger och man inte ser, eller växtlighet vid övergången som skymmer sikten, enligt programmet.

UG:s reportrar har också mätt tågens hastighet vid de obevakade korsningarna. I ett fall körde tåget i 124,8 km i timmen, fast det bara ska köras högst 80 vid den aktuella övergången.

I Katrineholm finns det enligt Oskar Jönsson och Kjell Lundström tre obevakade järnvägskorsningar. Det handlar om övergången bakom SKF, som dock ligger på inhägnat fabriksområde, en övergång vid Veckelsberg mellan Sköldinge och Varbro, samt en övergång där Sörmlandsleden korsar järnvägsspåret vid Harsjöns norra ände nära Svalboviken, bara meter från kommungränsen till Eskilstuna och Flen.

Mattias Gårdholt vid Västra Sörmlands räddningstjänst kan dock inte dra sig till minnes några olyckor vid övergångarna i trakten.

– Men självklart är vi för att man arbetar bort alla obevakade övergångar. Gärna med bommar. Bommar är säkrare än bara lampor, säger han.

Järnvägsövergångar

Man skiljer på aktiva och passiva skyddsanordningar vid övergångarna.

Aktiva anordningar aktiveras när tågen närmar sig, som bommar, hinder, ljud- och ljussignaler.

Skyltar, som stoppmärken, är passiva skyddsanordningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!