Svensk polis behöver etiska riktlinjer

Övrigt2009-10-29 05:00

18 procent av poliserna i Södermanland har fått handledning i etik under det senaste året. Samtidigt har bara 21 procent av poliserna gått en vidareutbildning i etik. Det visar en färsk undersökning från Polisförbundet.

Bristen på handledning och utbildning i etik är bekymmersamt av flera skäl:

För det första möter poliserna ett hårdnade samhällsklimat. Det förutsätter att det ges utrymme till professionell handledning. För det andra finns det ett riksdagsbeslut som säger att alla poliser ska ha yrkeshandledning och detta har vi helt klart inte levt upp till.

Av undersökningen framkommer vidare att 38 procent av poliserna runt om i landet har diskuterat etik med sina kollegor varje vecka under det senaste året. Jämför man med 2005 så var det 57 procent som diskuterade etik varje vecka. I årets undersökning uppger 24 procent av poliserna att de väldigt sällan har diskuterat etik. Jämför man med 2005 så uppgav 17 procent av poliserna att de väldigt sällan diskuterade etik.

Av detta kan man dra en tydlig slutsats; etiksamtalen får inte längre samma utrymme i polisorganisationen. Det allvarligt, i synnerhet med tanke på att vi sedan 2005 har fått ett par tusen nya poliser. En professionell poliskår förutsätter att det finns utrymme för reflekterande etiksamtal både mellan kollegor men också i en mer organiserad form.

För att lyfta etiken inom Polisen föreslår Polisförbundet följande:

o Ta fram etiska riktlinjer för svensk polis. I- dag har vi en värdegrund. Men det räcker inte. Vi behöver tydliga riktlinjer som är kända för alla poliser. Polisen i Finland har etiska riktlinjer och det är också vanligt inom vårdyrken så som läkare och sjuksköterskor.

o Inför obligatorisk vidareutbildning i etik. Alla poliser behövande regelbundet reflektera kring hur vi uppträder mot varandra och allmänheten.

o Ge alla poliser handledning i etik. Eftersom det finns riksdagsbeslut på detta borde detta vara en självklart.

o Inför reflekterande etiksamtal som arbetsmetod. Metoden ska bygga på beprövad erfarenhet och vetenskaplig grund.

Lars-Håkan Skoog

ordförande Polisförbundet Södermanland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om