Svårare för gymnasieelever att få ledigt under terminen

Det har blivit svårare för gymnasielever att ta ledigt. Sedan 1 februari beviljar rektorerna inte längre ledighet för till exempel en semesterresa mitt i terminen.
- Om man inte är här blir det svårare att nå målen, säger Bengt Lind, rektor på Lindengymnasiet.

Övrigt2012-04-04 19:00

Tidigare kunde det förekomma att gymnasielever tog ledigt någon vecka mitt i terminen för att åka på semester. Av Lindengymnasiets 400 elever var det cirka 10–15 elever som var lediga någon vecka varje år fastän det inte var lov, enligt rektorn Bengt Lind.

Billigare semesterresor var ett av argumenten för att åka på semester när det inte var lov. Det hände också att elever som arbetat hela sommaren begärde ledigt den första skolveckan för att ta sin semester då. Men sedan 1 juli har reglerna om ledighet skärpts i skollagen. För att gymnasieskolorna i kommunen ska tolka lagen på ett likvärdigt sätt har rektorerna tagit ett gemensamt beslut om vilka regler som gäller vid ansökan om ledighet. I reglerna står att semesterresor eller arbete nästan aldrig kan bedömas som en giltig frånvaroorsak.

- Det är dåligt man behöver komma bort ibland, tycker Erika Rydstedt, 17 år, som studerar på Lindengymnasiet.

För ett år sedan tog hon ledigt en vecka för att åka på skidresa med sin familj. Hon tycker inte att resan påverkade hennes studieresultat.

- Lärarna gav mig skoluppgifter. Jag gjorde några under resan och några sen när jag kom hem, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om