Billighetsprincipen kom på första plats för Göran Borghede, ägare till Borghede fastigheter som verkade i kommunen fram till i oktober i fjol. Uppgifterna kommer från flera personer som tidigare arbetat för hyresbolaget.
‒Många av fastigheterna och lägenheterna var i dåligt skick. Rustningsbehovet var stort men det var som att inget vi gjorde fick kosta pengar, vi fick ständiga avslag och fick höra att vi inte hade råd. De sista åren var lite konstgjord andning i företaget, säger till exempel Borghedes tidigare fastighetsförvaltare, som slutade självmant för några år sedan.
Den tidigare fastighetsförvaltaren hade ansvaret för både uthyrning av lägenheter, upprustning och viss ekonomisk samordning. Något som blev övermäktigt i slutändan.
‒Jag höll på att gå in i väggen flera gånger. Jag försökte så gott det gick att åka runt och få saker gjorda, men den ekonomiska biten gjorde arbetet svårt.
Till följd av att plånboken hölls stängd in i det sista hamnade personalen i skottgluggen, enligt en annan tidigare anställd på bolaget.
‒Så fort vi var ute med företagsbilen vallfärdade boende ut för att uppmärksamma oss på olika problem. Vi gjorde vad vi kunde för att lösa dem, men det var svårt utan pengar. Vi fick sneda ögon på oss och det var så klart jättejobbigt.
Någon egentlig förklaring till att pengar saknades fick inte medarbetarna, enligt dem själva.
‒2006 köpte Göran Borghede mer än hundra lägenheter i Katrineholm av ett annat fastighetsbolag. De miljonerna som gick åt då var nog lite i överkant och kanske var det därför vi skulle vänta med att göra renoveringar, säger ex-fastighetsförvaltaren.
Alla i den tidigare personalen som tidningen talat med säger att situationen bara blev värre, ju längre de arbetade för Borghede. Antalet klagomål från hyresgäster växte och endast de absolut nödvändigaste åtgärderna löstes.
‒Det blev bara mer och mer att göra för oss, det gick inte. Det är skönt att det är över nu, säger en före detta medarbetare.
Ägaren, den pensionerade läkaren Göran Borghede från Göteborg, beskrivs av hans tidigare personal som en svårnådd chef. Det var inte ofta som den före detta cancerspecialiserade läkaren, som bland annat verkade i Danmark, svarade i telefon och de anställda träffade honom endast vid enstaka tillfällen per år.
‒Han hade ett fint hus i Spanien där han var ibland, säger en tidigare anställd.
Den anställde minns hur han, i början av sin tid hos Borghede, fick ta del av ägarens planer för verksamheten.
‒Allt lät så storslaget, det skulle satsas hit och dit på bolaget. Men när något väl skulle betalas satte Borghede stopp. När vi skötte sysslorna och reparationer så som vi skulle drog han i nödbromsen.
Emellanåt blev det besvärligt när verktyg och maskiner skulle handlas i butiker, vittnar flera ur den tidigare Borghedestaben i Katrineholm.
‒Rätt vad det var kunde det bli köpstopp för oss i affärerna, eftersom vi gjorde våra inköp på kredit och betalningarna inte kommit in i tid. Vissa firmor som utförde arbeten åt oss fick också vänta på pengar flera gånger. Jag trodde att sådant beteende skulle straffa sig i en liten stad som Katrineholm och det är en gåta för mig att han kom undan med det.
Tidningen har kontaktat några varuhus och underentreprenörer, vars tjänster nyttjats av Borghede. Här varierar företagarnas omdömen om fastighetsägarens betalningsvilja. "Han tyckte det var dyrt och krånglade en del", säger en. "Han bestred fakturor ibland", säger en annan. Flera av firmaföreträdarna säger dock att på det stora hela var det inga problem med att få betalt från bolaget, för pengarna kom alltid in till sist.
Ytterligare en aspekt som ingick i billighetsprincipen var Göran Borghedes rekryteringar. Enligt tidigare medarbetare föredrog han arbetskraft som Arbetsförmedlingen kunde betala större delen av lönen för.
‒Det går inte att dra runt ett företag på de premisserna, säger Borghedes före detta fastighetsförvaltare.
En tidigare anställd berättar om ett av ägarens experiment som var tänkt att hålla nere kostnaderna.
‒Det var lattjo när Borghede köpte in sig i en byggfirma för att det skulle bli gratis att genomföra renoveringar. Det kom hit östeuropeiska snickare för att renovera badrum, men när de kom hit hade de inga verktyg och de ledsnade när inte heller de fick betalt i tid.
Yrkeskompetensen brast hos flera av Borghedes nyförvärv, lyder domen från några av dem som slutade i bolaget frivilligt. Situationen ska ha blivit ohållbar när en ny fastighetsförvaltare hämtades från Västsverige för några år sedan. Mannen beskrivs av tidigare kollegor som "väldigt manipulativ" och med grava alkoholproblem. Samme man blev sedermera ansvarig för hela arbetsstyrkan i Katrineholm och tog över den tidigare fastighetsförvaltarens roll, efter beslut från Göran Borghede.
‒Den nya förvaltaren var extremt oprofessionell, han lovade ditt och datt till hyresgäster men det blev aldrig något av det. Efter att han blev chef slutade underhållet nästan helt och hållet, eftersom han slutade med att ge ut arbetsorder. Verksamheten rasade totalt, det gick inte att vara kvar där, säger tidigare anställda.
Enligt uppgifter ska mannen ha avskedets flera gånger, efter olika incidenter, men alltid fått komma tillbaka. Den västsvenska mannen i fråga säger att han inte vill uttala sig om Borghede-tiden alls och att han lämnat den bakom sig.
[fakta nr="1"]
Ägaren Göran Borghede svarade, i ett telefonsamtal för en tid sedan, generellt om verksamheten i Katrineholm.
‒Jag bestämde mig för längesedan att lägga ned i Katrineholm. Det är svårt att sköta allt på distans, sade han då.
Därefter har tidningen sökt Göran Borghede åtskilliga gånger för att ställa mer specifika frågor, men utan respons. Hans syn på det egna ansvaret för, vad som framstår, som en nedmonterad och bristfällig organisation kan därmed inte återges.
Klart är att fastighetsaffären i höstas, när Hyreshuset köpte upp Borghedes bestånd i Katrineholm, inbringade hundratals miljoner till Göran Borghede. Den exakta köpesumman är dock hemlig. Fastighetsägaren har i en tidigare intervju med tidningen sagt att hans bolag är icke-vinstdrivande som "återinvesterar allt". Det låter annorlunda från annat håll.
‒Hans fastighetsägande var mest pengaplacering. Det gick nog att tjäna på att inte fixa allt det som behövdes fixas, säger Alf Andersson, lokal ordförande för Hyresgästföreningen.
Fastighetsförvaltaren som slutade ser tillbaka på sin tid i företaget med bitterhet, klagomål från hyresgäster och svårigheter på jobbet tog ut sin rätt, och i dag är han glad över att slutade sin tjänst där. Hans bägare rann till sist över och i efterhand har han reflekterat om vad den felande länken i bolaget bestod i.
‒Göran Borghede förstår sig tyvärr inte på fastigheter. Han är storsynt och gick in i det här bolagsengagemanget på fel sätt. Det gick nog inte att hålla verksamheten flytande längre än till dess att det såldes. Borghede fick ett alltmer skamfilat rykte i Katrineholm och mot slutet var det tyvärr inte många som ville bo i deras lägenheter.