‒Jätteroligt och jättespännande, säger kocken Sara Svensson.
För ett halvår sedan var Slottsskolans kök enbart mottagningskök. Först till höstterminen 2017 slogs dörrarna upp till den nya skolrestaurangen med eget tillagningskök.
‒Det är en stor resa att gå från att ta emot mat till att laga mat.
Men det har varit en lyckad resa. Antalet skolelever som väljer att gå till skolrestaurangen har ökat med 15 procent och trivseln har ökat markant.
‒Våra barn äter allt. Vi ser till exempel ett ökat intresse för grönsaker och vegetariskt, maträtter som vi medvetet har introducerat under den här tiden.
Köket arbetar också medvetet med att erbjuda valmöjligheter. Varje dag serveras tre till fyra alternativ, samt ett stort salladsbord och hembakt bröd.
Men visst finns det klara favoriträtter. Pannkakor till exempel, som köket steker och serverar flera gånger i månaden.
‒Det kan bli närmare 1 000 pannkakor varje gång.
Turligt nog var det just pannkakor på menyn den dagen juryn kom på oannonserat besök till Slottsskolan, med kändiskocken Paul Svensson i spetsen.
Paul Svensson lät sig väl smaka av de hemstekta pannkakorna, men intervjuade också barnen och personalen i köket.
‒Det gick bra, vi hade jättebra flow den dagen, säger Sara Svensson.
Slottsskolan är inte den enda finalisten från området. Igelkottens restaurang i Katrineholm har gått till final i klassen Bästa seniormatglädje.
Flera deltagare från Katrineholm-Vingåker gick till semifinal. Guldregnets förskola i Katrineholm fanns med bland semifinalisterna i klassen Bästa matglädjeförskola och Nyhemsskolan i Katrineholm i Bästa matglädjeskola.
Nu laddar Slottsskolans kök för resan till finalgalan i Stockholm den 3 maj.
‒Vi ska bo på hotell och delta i en ostprovning. Och så blir det middag på Fotografiska museet, där Paul Svensson är restaurangchef, berättar Sara Svensson.
Årets vinnare belönas inte bara med Arlas Guldko utan får också ett utbildningsstipendium på 30 000 kronor. Övriga finalister blir inte lottlösa, de får var sitt stipendium på 10 000 kronor.