När klockaren Stefan Eklund strax före lunch tisdagen den 31 juli 2018 går från församlingshemmet mot domkyrkan, ser han två personer springa från kyrkan ner mot det så kallade benhuset. Där tar de varsin cykel och trampar iväg åt Mälaren till.
Stefan Eklund anar oråd och går direkt till kyrkans inre sakristia, där han ser att säkerhetsmontern med Karl IX:s och Kristina den äldres begravningsregalier är krossad och att två kronor och ett riksäpple saknas.
Han ser också att kungens guldspira, som sitter kvar i montern, är skadad.
I ett polisförhör senare på kvällen säger Stefan Eklund att han tror det skedde när glaset slogs in.
Det stora ingångshålet är precis framför det stativ som normalt bär upp Karl IX:s 1,6 kilo tunga guldkrona – regaliernas dyrgrip.
"Kronan tror Stefan bör vara rejält söndertrasad efter att man slagit sig in i montern. Det laminerade glaset hade lindat sig runt den skadade spiran." Det noterar polisen i förhörsprotokollet.
Längre in i montern står drottning Kristinas spira och längst in till höger ligger hennes äpple. Det har ramlat av sitt stativ och dunsat ner på monterns botten, bortom en armlängds avstånd.
Dagen efter kuppen är polisens tekniker klara på brottsplatsen och efter samråd med Ebba Gillbrand på länsstyrelsen får domprost Christofer Lundgren och Stefan Eklund tillstånd att flytta de kvarvarande regalierna till en säker plats.
Under hösten 2018 genomförs en omfattande besiktning av föremålen.
Syftet är att utreda om de kommit till skada och vad de har för försäkringsvärde nu, jämfört med den senaste undersökningen 2015 då Livrustkammaren lånade regalierna till sin utställning Dödens teater.
Nu avslöjar besiktningen nya skador på kungens spira och även på drottningens äpple, vilket sänker dess värde med en halv miljon kronor.
Regaliernas största värdeminskning – fyra miljoner kronor – orsakas dock av helt nya fakta som framkommer under besiktningen.
När experterna synar gamla skador på drottningens spira lyser nämligen ett oväntat vitt material fram bland emalj och förgyllningar. Spiran och även äpplet visar sig vara av silver – inte av guld, som tidigare trott.
Den nya besiktningen utfördes av Annmarie Christensson från Acta konserveringscentrum, i närvaro av Bukowskis värderingsman Susann Silfverstolpe, Stefan Eklund och två Strängnäspoliser.