Stulna 1600-talsregalierna från domkyrkan hittade – på soptunna i Åkersberga

Natten mot tisdagen hittades, av allt att döma, Karl IX:s och drottning Kristinas stulna begravningsregalier ovanpå en soptunna i Åkersberga – den Stockholmsförort där den åtalade 22-åringen bor.

Foto:

Övrigt2019-02-05 08:20

Uppgifterna om att stöldgodset från kuppen mot Strängnäs domkyrka den 31 juli 2018 ska ha hittats kom först via Aftonbladet ska soptunnan i fråga ha varit märkt med texten "BOMB", vilket väckte en väktares intresse.

Christer Nilsson, chef vid utredningsenheten på polisens nationella operativa avdelning (Noa), säger till TT att det med största sannolikhet är de försvunna regalierna som har återfunnits.

– De anträffades ovanpå en soptunna i Åkersberga klockan ett i natt av en väktare som larmade polis.

Soptunnan och en bil uppges ha tagits i beslag av polisen för tekniska undersökningar.

Uppfattningen i nuläget är att alla de stulna regalierna – två kronor och ett riksäpple – finns med. Christer Nilsson säger att han bedömer föremålen som i gott skick.

– Jag har bara sett ett fotografi, så det är svårt att bedöma för mig, men jag kunde inte se några större skador, säger han till TT.

Just nu pågår ett intensivt arbete med att bekräfta att det verkligen handlar om regalierna.

Polisen avslöjar under tisdagen också att utredningen och sökandet efter regalierna har fokuserats på organiserad brottslighet i Stockholm: "Flera av Noas specialgrupper, som gruppen för kulturarvsbrott, har sedan stölden begicks arbetat intensivt med ärendet, i nära samverkan med polisregion Öst och Åklagarmyndigheten. Polisarbetet har koncentrerats mot en kriminell gruppering i Stockholm."

Fyndet på soptunnan gjordes alltså i Stockholmsförorten Åkersberga – där den nu åtalade 22-åringen bor.

Han har hela tiden nekat till den grova stölden men medgett att han var i domkyrkan på kuppdagen. Han har också berättat att han stulit de två damcyklar och den båt som åklagaren menar kom att användas som flyktfordon.

22-åringen hävdar att han stal cyklarna på beställning, utan någon aning om vad de skulle användas till, trots att han själv ska ha kört dit en av dem just på kuppdagen. Båten ska han ha stulit "på fyllan", använt lite och sedan lämnat till den person som också beställde cyklarna.

Åklagarens bevisning mot 22-åringen är främst teknisk. Dna från hans blod har hittats på brottplatsen inne i domkyrkan och på en av cyklarna. En sopsäck som hittades vid kyrkan har också kunnat knytas till mannens bil.

22-åringens egna förklaringar till dessa fynd går ut på att han varit på plats, men inte gjort sig skyldig till grov stöld eller försök till grov stöld.

Uppgifterna om att regalierna sannolikt hittats gjorde att den pågående rättegången, som skulle ha avslutats under tisdagen, förlängdes.

Åklagare Reena Devgun vill bland annat få tid på sig att undersöka de upphittade föremålen. Det återstår exempelvis att se om det går att säkra några nya dna-spår på eller i anslutning till dem.

Under rättegången har Strängnäs domkyrkoförsamling, som äger de kulturhistoriskt ovärderliga begravningsregalierna, riktat ett krav mot 22-åringen: Ge oss stöldgodset tillbaka – eller betala 65 miljoner kronor i skadestånd.

Det finns dock än så länge inga uppgifter om att 22-åringen ska ha bidragit till att föremålen nu kan ha hittats. Han sitter häktad med restriktioner och får inte kommunicera med omvärlden.

När Strengnäs Tidning på tisdagsmorgonen pratade med mannens försvarsadvokat Johan Eriksson, sa han att han inte kände till någonting om fyndet.

Åklagaren Reena Devgun har tidigare sagt att man tror att minst en person till deltog vid stölden.

Kulturhistoriskt ovärderliga föremål

Karl IX, Gustav Vasas yngste son och far till Gustav II Adolf, avled år 1611 efter ett slaganfall. Hans hustru drottning Kristina den äldre var Sveriges regent under kungens frånvaro 1605. Drottning Kristina avled på Nyköpings slott 1625.

Regenternas begravningsregalier från 1611 och 1626 är av mycket hög konstnärlig kvalitet. Karl IX:s krona är tillverkad i guld och emalj, pärlor och bergkristaller – så kallade "svenska diamanter” – av guldsmederna Antonius Grott och Peter Kempe. Drottningens är tillverkad i guld med emalj. Till regalierna räknas också gyllene riksäpplen och spiror.

Karl IX:s guldkrona har troligen skadats vid stölden. Tre detaljer från kronan, bland annat en slipad bergskristall, hittades utanför montern i domkyrkan.

De stulna föremålen har ett försäkringsvärde på 65 miljoner kronor, medan värdet på föremålen som blev kvar i montern beräknas till 26,5 miljoner kronor. Åklagare Reena Devgun sa under rättegången att hon nu vill att de upphittade föremålen värderas om.

TT

Källor: Nationalencyklopedin, Livrustkammaren och åklagarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!