Katrineholmssonen och KTH studenten (Kungliga tekniska högskolan) Filip Jovanovic har funnit ett sätt att dryga ut studiemedlen. Han har startat ett företag där han slipar knivar enligt japansk metod.
Metoden går ut på att han använder slipstenar med olika grovlekar. Inledningsvis används en diamantsten och all slipning gör han för hand.
Varför har du fastnat för japanernas slipmetod?
‒Sedan gammalt har Japan en tradition av skärande redskap, till exempel samurajernas svärd. De är både duktiga på att smida ämnen och att skärpa dessa, berättar knivsliparen.
Man pratar om olika material att göra knivar av. Vilket material tycker du är bäst?
‒Det är olika hårdheter i knivbladen. Det finns rostfritt och en del andra varianter. Jag föredrar kolstål som håller skärpan bra, men man måste torka bladet ordentligt så det inte rostar, säger Jovanovic.
Undertecknad överlämnar två hopplösa knivar till slipning och Filip tittar på dem och konstaterar "det är en bra kvalité" innan han tar sig an dem.
Först börjar bearbetningen med diamantstenen, det är också detta moment som tar längst tid men efter fem-sex minuters gnuggande är han nöjd. En bra grund är lagd. Sedan fortsätter slipandet på finare och finare stenar. Med jämna mellanrum kontrolleras om den är rak och att eventuella svackor är borta.
Avslutningsvis dras kniven över en så kallad strigel (en läderrem) för att få den sista finishen.
‒Nu ska vi testa om den fungerar säger Filip Jovanovic och tar fram en mjuk tomat och låter kniven sakta skära sig igenom skalet. Kniven är rakbladsvass efter slipningen.
Hur kommer man i kontakt med dig?
‒Jag har nyss startat och inte marknadsfört mig så hårt ännu men det är på gång. Jag tar emot knivar både i Katrineholm och i Stockholm, men kan även göra hembesök.