Studie- och yrkesvägledningen är nominerad till jämställdhetspris

Studie- och yrkesvägledningen i grund- och gymnasieskolan är en av de tio nominerade till Svenska jämställdhetspriset.

Studie- och yrkesvägledarna i grund och gymnasieskolan. Från vänster: Jan-Olof Harlin, Carina Elfving, Jenny Palm och Sara Benafakir Lund. Saknas på bilden gör Thereze J Silvferskog, Johanna Malmberg och Eva-Marie Eriksson

Studie- och yrkesvägledarna i grund och gymnasieskolan. Från vänster: Jan-Olof Harlin, Carina Elfving, Jenny Palm och Sara Benafakir Lund. Saknas på bilden gör Thereze J Silvferskog, Johanna Malmberg och Eva-Marie Eriksson

Foto:

Övrigt2018-11-11 13:13

Priset är en nationell utmärkelse som delas ut på Sveriges största jämställdhetskonferens. I år kom det in 54 nomineringar från hela landet.

Nu har en jury valt ut tio semifinalister. Bland dem finns studie- och yrkesvägledningen i grund- och gymnasieskolan i Katrineholm. Studie- och yrkesvägledare, Sara Benafakir Lund som arbetar på Järvenskolan Tallås, är en av dem som gläds över nomineringen.

– Vi har jobbat mycket med de här frågorna, hur man ska bemöta eleverna. Det handlar inte om att få in killar på tjejprogram och tvärtom, utan det handlar om att ge dem rätt information.

Många unga förknippar exempelvis vård- och omsorg med att arbeta med äldre. Då är Sara Benafakir Lund och hennes kollegor noga med att lyfta fram exempel, som biomedicinsk analytiker och gipstekniker.

– Yrken som är kopplade till branschen, men som eleverna kanske inte tänker på, säger hon.

Under högstadietiden står såväl yrkesfilmer som branschföreläsningar på schemat.

– Förra året hade vi besök av en kvinnlig polis och när vi gjorde studiebesök på en vårdavdelning träffade vi bara män. Det handlar om att visa att det finns och att de som kommer till oss ska känna att de har stöd. För det är inte alltid superenkelt att göra ett normbrytande val.

Sara Benafakir Lund känner att hon har fördel av att Järvenskolan Tallås jobbar mycket med normkritik och likabehandling.

– Jag upplever att mina elever är vana, det är okej att göra banbrytande val.

Vad tänkte du när du fick höra att ni var nominerade?

– Jag tänkte att äntligen sätter vi studie- och yrkesvägledningen på kartan. Jag vet att vi ligger i framkant, att vi kommit långt i vår normkritiska och genusmedvetna vägledning. Samtidigt är jag helt övertygade om att vi inte är ensamma om det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!