Med anledning av artikel i Katrineholms Kuriren 091005:
KY-utbildningarna i Katrineholm hade flest studerande 2005, därefter har antalet studerande minskat. Däremot väljer i- dag drygt 300 studenter att genom Viadidakt studera på högskolenivå i Katrineholm och Vingåker. Viadidakt förmedlar för närvarande bland annat lärarutbildningar, polisutbildning, butikschefsutbildning, hälsocoachutbildning och ett stort antal kortare högskolekurser.
Anledningarna till att KY-utbildningar inte startat är flera och där för få sökande är en av orsakerna. Andra orsaker är exempelvis att utbildningsanordnare inte fått ytterligare starter beviljade av dåvarande KY-myndigheten eller att utbildningen inte längre var intressant för branschorganisationerna.
När det gäller marknadsföring i syfte att rekrytera studenter till KY-utbildningar och kommande utbildningar inom Yrkeshögskolan (se faktaruta nedan) planeras den alltid i respektive utbildnings ledningsgrupp. I ledningsgruppen ingår förutom utbildningsanordnare alltid branschrepresentanter och högskolor.
KY-utbildningar och kommande utbildningar inom Yrkeshögskolan är utbildningar där innehåll och inriktning på utbildningarna varierar beroende på arbetsmarknadens behov över tid. Utbildningar inom Yrkeshögskolan ska vara känsliga för behov och efterfrågan hos företagen och antalet platser ökar och minskar i takt med detta. Utbildningarna är också känsliga för arbetsmarknadsläget. Utbildningsanordnare för KY-utbildningar i Katrineholm har varit/är IUC, Haluxa AB, Åsa Folkhögskola, Xenter Botkyrka, Helmut Tscharnke, Blekinge Tekniska Högskola, Sälj- och marknadshögskolan och Viadidakt.
Beslutet om inrättande av Myndigheten för yrkeshögskolan fattades den 11 december 2008. Myndigheten startade sitt arbete 1 juli 2009. Under den tid som KY-myndigheten avvecklades och den nya YH-myndigheten startade beviljades inga nya utbildningar och antalet platser minskade. I sina beslut prioriterade KY-myndigheten endast redan pågående utbildningar. En viss osäkerhet inom utbildningsbranschen uppstod eftersom regelsystemet för kommande utbildningar beslutades innan någon myndighet som skulle hantera frågan fanns. Det gjorde också att betydligt färre utbildningar än tidigare startade under 2008/2009.
Parallellt har arbetet fortsatt för att utbildningar inom Yrkeshögskolan ska etableras i Katrineholm. Samarbetet mellan Viadidakt och Förvaltning Näringsliv och Tillväxt (NÄT) är en viktig del i detta arbete där NÄT med sina kontakter inom näringslivet är en naturlig del i det gemensamma arbetet. Viadidakt har även ett utvecklat samarbete med andra kommuner och utbildningsanordnare inom och utanför Katrineholm för att i möjligaste mån försöka hitta vägar att tillgodose de behov av yrkesutbildning som det lokala näringslivet ger uttryck för. Viadidakt deltar även i lärcentranätverket Nitus där 134 kommuner gemensamt arbetar bland annat för att YH-utbildningar och högskoleutbildningar, med distansteknik, ska göras tillgängliga utanför de större utbildningsorterna.
Helene Björkqvist
förvaltningschef Viadidakt
Conny Petrén
förvaltningschef Förvaltning Näringsliv och Tillväxt