‒Det är en väldigt stor satsning. Jag vet ingen annan kommun som gjort så mycket på en och samma gång. Det vanligaste är att man utbildar avdelning för avdelning under lång tid, säger Ivonne Broberger, kommunikatör på RFSL, det vill säga Riksförbundet för sexuellt likaberättiga,
2015 fick bildningsförvaltningen i uppdrag att utreda behovet av insatser för hbtq-personers situation i Katrineholm.
‒I vår förstudie framkom att det fanns en omedvetenhet rörande hbtq-personers situation i kommunen, vilket vi vill ändra på genom utbildningsinsatser, sa Jenny Skarstedt, som ansvarade för förstudiens genomförande, då.
Därför beslutades att alla anställda, det vill säga 3000 personer, skulle utbildas i olika grader, från en föreläsning till en 20-timmars utbildning med certifiering.
Syftet med satsningen är att säkerställa en god arbetsmiljö och ett professionellt bemötande. På så sätt vill kommunen uppnå en högre kvalitet på verksamheterna för alla medborgare.
Omkring 100 anställda, som arbetar i verksamheter närmast barnen, har gått den längsta utbildningen och kommer nu att certifieras.
Det handlar om familjeenheten, ungdomsenheten, ungdomsmottagningen, ung kultur och fritid, kommunikationsrådet, korttidstillsyn/fritids enligt LSS, elevhälsan och Sportcentrum.
Under fredagseftermiddagen arrangeras en ceremoni för certifieringen vid Perrongen i Katrineholm. Representanter från certifierade enheter, kommunchef Sari Eriksson och utbildningsledare Ida Ali Lindqvist, RFSL, kommer att finnas på plats liksom politiker och chefer.