Stöld från Strängnäs domkyrka - polisen söker vittnen

En polishelikopter cirkulerar över Strängnäs i jakten på tjuvarna som ska ha lämnat platsen vid lunchtid med en båt som legat förtöjd strax nedanför domkyrkan. Enligt uppgifter till polisen ska det handla om en mindre öppen motorbåt.– Naturligtvis har det som stulits ett större värde i och med att vi växlar upp med en större insats, säger polisens presstalesperson Björn Öberg.

Strängnäs domkyrka är nu avspärrad men det finns ingen polis på plats.

Strängnäs domkyrka är nu avspärrad men det finns ingen polis på plats.

Foto:

Övrigt2018-07-31 01:03

Klockan var strax före 12 när larmet inkom om en stöld i Strängnäs domkyrka. Området runt domkyrkan är nu helt avspärrat. Polisen uppger att en teknisk undersökning kommer att genomföras. De kommer även att höra samtliga som varit på plats i domkyrkan vid tidpunkten för stölden men vill inte kommentera exakt vad som stulits.

I domkyrkan finns bland annat Karl IX:s begravningsregalier.

Tidningens utsände Lars Kilström har träffat Mats Edlund och Lasse Johansen utanför domkyrkan. De monterar byggställningar vid domkyrkan och gick in för att äta lunch kl 12.15 i domkyrkans fikarum. När de kom ut 40 minuter senare var domkyrkan plötsligt avspärrad.

– Nyss skymtades en anställd i en dörr, annars syns ingen personal till. Byggjobbarna får inte hämta sin bil innanför avspärrningen. Polisen befinner sig antagligen inne i kyrkan, säger Lars Kilström.

När larmet gick om en incident i Strängnäs domkyrka var domprost Christofer Lundgren på väg hem till Strängnäs i bil från Älvdalen. När tidningen når honom per telefon räknar han med att vara på plats senare under dagen.

– Jag varken kan eller vill uttala mig om vad som hänt. Vi samarbetar fullt ut med polisen, säger han.

Däremot säger han att han försäkrat sig om att ingen personal i domkyrkan utsatts för hot.

Domkyrkans kommunikatör Catharina Fröjd är på plats i domkyrkan när tidningen når henne. Hon bekräftar att ingen är skadad eller hotad men att hon och hennes kollegor nu tar hand om varandra.

– Vi får inte säga något om incidenten för polisen, säger Catharina Fröjd som säger att hon själv inte var på plats när incidenten inträffade.

Polisen uppmanar den som sett något i samband med stölden att ringa 114 14.

Artikeln uppdateras fortlöpande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!