Statsvetaren: "Det är viktigt att ta ungas röst på allvar"

Bristen på unga i kommunfullmäktige är ett demokratiproblem säger Joakim Johansson, docent i statsvetenskap vid Mälardalens högskola.

I Katrineholms kommunfullmäktige är sex procent av ledamöterna under 30 år. I Vingåkers fullmäktige är tre procent under 30 år. (Bilden är från Vingåkers kommunfullmäktige innan höstens val).

I Katrineholms kommunfullmäktige är sex procent av ledamöterna under 30 år. I Vingåkers fullmäktige är tre procent under 30 år. (Bilden är från Vingåkers kommunfullmäktige innan höstens val).

Foto:

Övrigt2018-04-13 11:30

Kommunfullmäktige ska spegla befolkningen.

– Grupper som inte är representerade har svårare att få upp sina frågor i det politiska systemet, säger Joakim Johansson och pekar på att även om det finns skillnader mellan unga och unga så finns det många frågor som förenar personer under 30 år, som tillgången på bostad, utbildningsfrågor och fritidssysselsättning.

I Katrineholms kommunfullmäktige är sex procent av ledamöterna under 30 år. I Vingåkers fullmäktige är tre procent under 30 år.

Att kommunfullmäktigegrupperingar har få unga får alltså konsekvenser menar forskaren.

– Det handlar om en ny generation medborgare och väljare som ska skolas in i demokratin och det politiska systemet. På senare tid har det funnits en tendens mot politiker och mot demokratin som institution, och om unga då också får en känsla av att inte kunna påverka kan den spädas på.

Joakim Johansson pekar på att politiken har problem att rekrytera unga. Dessutom visar forskning att ungdomar och kvinnor tillhör de grupper, som då de är politiskt engagerade, oftare lämnar sina uppdrag i förtid.

– En viktig orsak till det är upplevd vanmakt, att inte ha inflytande. För att vara med i kommunfullmäktige innebär inte automatiskt att man känner att man kan påverka, säger han och förklarar att man i fråga om jämställdhet brukar säga att det krävs minst 30 procent av ett kön för att ge känslan av att kunna påverka som grupp.

– Den etablerade politiken måste ta ungdomars synpunkter på allvar. Ungdomar har berättigade intressen och det är viktigt att få upp dessa på dagordningen. Och när unga blir invalda är det viktigt att ta deras röst på allvar, säger han och pekar på forskning som visar att det inte duger att framhålla att andra kan föra ungas talan.

Gruppen måste representeras av sig själv.

För att få in fler unga i politiken ser Joakim Johansson att det krävs arbete på flera plan och på flera arenor. I vissa kommuner, till exempel Västerås stad, jobbar man med ungdomsdialog som metod för att få fler unga delaktiga och få göra sin röst hörd. Han framhåller också vikten av att nå ut till ungdomar i nya miljöer.

Katrineholms kommunfullmäktige

Antal ledamöter: 51

Snittålder: 54,6

Äldsta ledamot: Karin Frisk (S), 74, och Jan Lilja (SD), 74.

Yngsta ledamot: Mariam Yassin, 19.

Könsfördelning: 55 procent män (28 män), 45 procent kvinnor (23 kvinnor)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!