Statligt besök på Kullbergska

I onsdags fick Kullbergska sjukhuset besök av den statliga utredaren Anna Nergårdh, som har i uppdrag att utreda och analysera moderniseringen av vården i landet, med särskild fokus på primärvården.

I onsdags var den statliga utredaren Anna Nergårdh och besökte Kullbergska sjukhuset i Katrineholm för att ta del av sjukhusets arbetsmetoder med att utveckla närvården i staden.

I onsdags var den statliga utredaren Anna Nergårdh och besökte Kullbergska sjukhuset i Katrineholm för att ta del av sjukhusets arbetsmetoder med att utveckla närvården i staden.

Foto:

Övrigt2017-08-30 19:10

I takt med senare års förändringar i livsstil och livslängd och den teknisk– och medicinska utvecklingen i världen, har patienternas behov av vård förändrats. En förändring som har lett till att man börjat spåna på nya metoder för att modernisera vården och utveckla alternativa metoder för att tillfredsställa de behov som uppkommit, som till exempel vård i hemmet.

På Kullbergska sjukhuset i Katrineholm var man tidigt ute med att, i samarbete med kommun och landsting, påbörja arbetet för att utveckla närvården.

‒Vi kan inte hjälpa patienterna om vi inte samarbetar och skapar ett system för att man ska ha möjlighet till vård i hemmet, säger Maj Rom, närvårdsöverläkare på Kullbergska sjukhuset.

I onsdags fick sjukhuset besök av Anna Nergårdh, som är särskild statlig utredare med uppdrag att leda arbetet med att ställa om och modernisera vården, med fokus på primärvården. Under besöket fick hon ta del av sjukhusets, primärvårdens och kommunens gemensamma arbetsmetoder för att tillsammans utveckla närvården i Katrineholm. Ett arbete, som enligt henne, utgör ett intressant exempel.

‒Jag har ett regeringsuppdrag att analysera och utvärdera bra exempel på god och bra närvård. I det uppdraget reser vi runt och får se goda exempel på verksamheter som arbetar med denna utveckling och Katrineholm är ett intressant exempel där man har en längre tradition av att arbeta med att stärka närvården.

Maj Rom tycker att det är viktigt att organisera sig för att uppnå goda resultat i utvecklingsprocessen av närvården, som är i ständig rörelse.

‒Det är jätteviktigt att man organiserar sig om man vill komma någonvart, annars är det lätt att ett projekt dör fort. Vi har satsat på närvården mycket här på Kullbergska och har jobbat med kommunen i många år.

Samtidigt som hon känner sig stolt över det man har åstadkommit på Kullbergska sjukhuset, är hon medveten om att det finns mycket kvar att utveckla.

‒Vi är stolta över att vi har provat många metoder som flera pratar om, men inte har provat än, men jag kan inte säga att vi har löst det än, för det har vi inte. Vi jobbar med det och tränar på att hitta fler metoder. Utvecklingen av närvården och moderniseringen av vården är ett arbete i ständig rörelse. Det är en droppe i taget, men åt rätt håll.

Närvård

Ett samlingsbegrepp för det samverkansarbete som bedrivs inom hälso- och sjukvård och social omsorg mellan olika aktörer som kommuner, landsting och andra aktörer.

Närvårdsarbetet omfattar samverkan kring hälsofrämjande, förebyggande, diagnostiserande, behandlande, rehabiliterande, omvårdande och stödjande insatser som är samhällsekonomiskt rimliga att bedriva lokalt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!