En riksdagsdebatt om pensionssystemet kommer att äga rum den 17 maj. Det är Wivi-Anne Johansson, Vänsterpartiets representant i riksdagens socialförsäkringsutskott, som i en interpellation till statsrådet Ulf Kristersson ställer frågan om han är beredd att tillmötesgå kraven på att granska det nuvarande pensionssystemet. Johansson hänvisar till den kritik som pensionärsorganisationerna fört fram, liksom även LO i vintras.
Enligt Johansson och pensionärernas organisationer bör AP-fonden förstärkas och PPM-avgiften överföras till inkomstpensionen. Det är viktigt att underfinansieringen av inkomstpensionssystemet åtgärdas så vi får ett system som är tryggt och stabilt för pensionärerna. Effekten av bromsen kommer annars nästan alltid att märkas. Skillnaden mot löntagarna blir så stor att det medför spänningar mellan generationerna. Solidaritet mellan generationerna bör vara en utgångspunkt för ett stabilt pensionssystem. Pensionerna ska starkare knytas till köpkraften för löntagarna, inte till utvecklingen på aktiebörsen, anser Johansson.
Kritiken mot pensionsgruppen bestående av regeringspartierna och Socialdemokraterna är hård. Samarbetet mellan de fem partierna bakom dagens pensionssystem innebär att man ska värna om det nya systemet. Tyvärr har det tolkats som att man ska avfärda varje form av kritisk granskning och utvärdering. Verkligheten tränger sig dock på – det underfinansierade inkomstpensionssystemet ger inte vad som utlovats, säger Johansson.
S-ledaren Håkan Juholt har sagt att pensionssystemet ska bli en av fyra prioriterade frågor och flaggat för att den annars kommer att bli en valfråga. Men Kurt Kvarnström, partiets ledamot i den gemensamma pensionsarbetsgruppen, anser att han kan frondera mot sin partiledare. När Håkan Juholts utspel om pensionerna i kongress- och 1 maj-tal togs upp under en paneldebatt svarade Kvarnström att han anser att “provoceringen kommer för tidigt”. Hans uppfattning är att vi i grunden ska stå fast vid överenskommelsen. Han tror att partierna kan enas och hänvisar till att de tidigare lyckats överbrygga motsättningar.
Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson uppmanar till varsamhet om pensionssystemet och sade: Vi måste akta oss för den ständiga lockelsen att göra om allting.
Äntligen har alltså kommit igång en debatt om pensionssystemet både inom och mellan riksdagspartierna och i medierna. I söndagens (8 maj) SvD finns följande uttalande av PJ Anders Linder: ”Tänk raseriet mot elpriserna. Tänk missnöjet med pensionssystemets 'broms'”.
Men fortfarande nämns ingenting om, att det till stor del var tack vare att de fem partierna tog flera hundra miljarder av pengarna i AP-fonden, som den ”gigantiska bank- och fastighetskrisen” under 90-talet (enligt SvD Näringsliv den 30 april) kunde klaras. Pensionärerna fick betala den åderlåtningen genom att pensionssystemet gick back med hundratals miljarder, bromsen slog till och pensionerna sänktes med en tusenlapp i månaden.
De jättebelopp som staten tog behövs inte längre för att statsfinanserna ska vara goda. De bör därför betalas tillbaka till pensionssystemet. Då kan sänkningen av pensionerna skjutas upp, eller helt undvikas om underfinansieringen stoppas.
Göte Nilson
Björkvik
Ingvar Fridell
Danderyd