Landets kommunfullmäktigeledamöter blir allt äldre. Efter valet 2014 låg snittåldern på landets kommunfullmäktigepolitiker på 50,9 år och var femte ledamot var 65 år eller äldre. Efter höstens val har snittåldern ökat till 52,3 år. Katrineholms kommunfullmäktigepolitiker är 54,6 år i snitt och Vingåkers 55,7 år.
I Katrineholms kommunfullmäktige är 12 av 51 ledamöter 65 år eller äldre. I Vingåker är fem av 31 ledamöter 65 år eller äldre. Bara fem av ledamöterna i Katrineholm är 40 år eller yngre, och yngst är Mariam Yassin (S), 19 år. I Vingåkers kommunfullmäktige är Anna Lejon (M) ensam om att vara yngre än 40. Hon är 25 år och yngst.
– Det är väldigt tråkigt och inte så kul för oss ungdomar att representeras av äldre personer. De vet inte vad vi tycker, säger Anna Lejon, 25, och menar att det behövs fler unga i politiken om man ska kunna tala om en representativ demokrati.
– Och politiken behöver mångfald av alla sorter, människor med olika ålder, kön, yrken, kulturell bakgrund. Man måste se till alla invånare. Vi behöver fler unga som engagerar sig och blir invalda, säger hon och tror att en väg att få fler unga till politiken är att informera mer om att den som sitter i kommunfullmäktige har rätt att vara tjänstledig från sitt jobb för att utföra uppdraget och får arvode för det politiska uppdraget.
Det här är Anna Lejons första mandatperiod. Att hon valt att engagera sig politiskt är för att hon vill vara med och påverka.
– Är det något man är missnöjd med får man finna sig i det eller engagera sig för en förändring. Jag går in helhjärtat för det här, säger hon och berättar att det känns högtidligt och pirrigt att nu ha fått inbjudan till det första kommunfullmäktigemötet som äger rum i Vingåker den 29 oktober.
Karin Frisk (S) är en av 51 ordinarie ledamöter som tar plats vid borden i Safiren då Katrineholms kommunfullmäktige sammanträder första gången efter valet. Med sina 74 år är hon en av Katrineholms kommunfullmäktiges två äldsta. Även i Vingåker är den äldste ledamoten 74 år, medan landets äldsta kommunfullmäktigeledamot är 88-årige SD-ledamoten Ingrid Jordebo i Varberg.
Kvällens kommunfullmäktigemöte blir starten på Karin Frisks sjätte mandatperiod. Hon var 54 år när hon engagerade sig politiskt. Då var hennes barn stora nog att klara sig själva och hon kunde engagera sig i något hon själv brinner för.
– Det går inte att påverka annat än genom politik. Det är fortfarande intressant och det finns fortfarande saker att göra, säger hon och är stolt över att bland annat ha varit del av beslutet om rätt till heltid i Katrineholms kommun.
Att inte fler yngre finns med i politiken beklagar hon, men menar är naturligt då många unga ägnar sig åt studier, familj och barn och har svårt att kombinera det med politiken.
– Jag kan förstå att det är svårt, även om de behövs. Vi försöker underlätta bland annat genom kvällsmöten, säger hon och tror det är viktigt att lyfta fram att det går att påverka genom politik.
– Det kan skapa lust hos fler att engagera sig.