Stämningsfullt på 90-årsjubileet

1927 blev det klart. Då skulle man "upplåta lämpligt område vid Julita skans för en spelmansstämma". I år fyller stämman 90 år och engagemanget, musiken och gemenskapen samspelar ännu i harmoni.

Foto:

Övrigt2017-06-26 05:00

– När vi hade vår första stämma här, för 90 år sedan, befolkades scenen av gubbar med fiol och den bilden av folkmusiken har hängt kvar. Men det man inte tänker på var att dessa gubbar började när de var unga, och så är det även i dag. Framtiden är säkrad för folkmusiken, säger Anita Hedlund från Sörmlands Spelmansförbund under Julitastämmans jubileumskonsert vid Julita gård på lördagen.

Julita gårds Skansenmuseum är fullt av publik, spelmän och instrument. Utanför blåser det, men i museet hörs bara glädje, historia och applåder när konserten framförs av tre olika, unga, grupper. Den första är Samklang, en ettårig grupp som träffades under fjolårets Julitastämma, den andra är en grupp från Malungs folkhögskola och den tredje är Folk in the oak, ifrån Lunnevads folkhögskola.

Publiken sitter knäpptyst när Samklang i början av konserten sjunger en medley av sånger till melodin av "Byssan lull". Gruppen bjuder på två- och trestämmig sång, men också på förslag på tolkningar av texterna. Musikerna trampar i takt lika naturligt och omedvetet som de andas, något som syns väl i publiken också.

Från Malungs folkhögskola kom Henning André med sin nyckelharpa, Hedvig Rydholm med sång och Eric Jacobsson med sin mandola. De framför högtidlig, men icke desto mindre fartfylld musik, däribland en bröllopsvals och en polska.

– Nytt och gammalt möts på ett fantastiskt sätt. De skäggiga gubbarna med fiol ler nog i sin himmel, skrattar Anita Hedlund innan hon presenterar nästa grupp.

Folk in the oak har ett yngre tilltal, är välbalanserade när det gäller teknisk färdighet och känsla och på scenen finns även gitarr med. De kombinerar östgötska visor med egenskrivet, bland annat Adam Bülows "Morgonvårbäcken" som framförs med "När solen tänder sina strålar".

Under konserten, men även under hela dagen som är fylld av allspel, kurser och umgänge, så är visor från Sörmländska visboken en självklarhet, men spelmännen (och kvinnorna) kombinerar sin musikaliska kreativitet med tradition och bjuder på stor variation och egna arrangemang.

Det som många av besökarna väntat på, allspelet, drar igång efter konserten och resten av eftermiddagen består bland annat av spel i grupp, solistiska framträdanden av kända spelmän och sedan en gemensam middag och umgänge för alla musiker.

– Det är glädjande många med här i dag, speciellt var det många under förmiddagens kurser. Egentligen är 90-årsfirandet upplagt likadant som Julitastämman vi haft tidigare år, men det blir ju naturligt större och så har vi ju den speciella utställningen i växthuset här på gården också, säger Christina Frohm, sekreterare vid Sörmlands Spelmansförbund.

– Folkmusik handlar om tradition och historia. Att föra vidare kulturarvet från öra till öra, det finns liksom ingen nedskriven mall, utan det är viktigare med gehör, berättar Adam Bülow, som kommer i från Katrineholm och som under dagen spelat med Folk in the oak.

Han har precis avslutat två år av folkmusikstudier och i höst blir det Musikhögskolan i Malmö för 21-åringen. Han berättar att folkmusiken för honom innebär att man ger tillbaka till samhället, och att man för varje musikstycke får med sig en bit av tiden då musiken skrevs, och en bit av personen som skrivit den. De nya arrangemangen som han och de andra spelmännen skapar, kommer i sin tur också att förmedla en bit av hur samhället sett ut när de skrivits.

Julitastämman
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om