Det är KFV marknadsföring som håller i stadsvandringarna, där representanter för polisen, räddningstjänsten, kommunen, fastighetsägare och handlare ingår.
‒Gruppen finns till för att titta på stadsrummet, på tillgänglighet, trygghet och estetik, säger Ida Grönvall, ansvarig för Citysamverkan vid KFV marknadsföring.
Vandringarna görs dels när det är ljust ute, på våren, och dels när det är mörkt, nu under hösten. På den senaste vandringen fästes också uppmärksamhet vid just belysningen, berättar Ida Grönvall.
‒Det tittade vi mycket på. Belysningen är viktig för trygghet och trivsel, säger hon.
Sammantaget kunde gruppen konstatera att centrum i Katrineholm känns fräscht och snyggt, enligt Ida Grönvall.
‒Och vi har en väldigt fin julbelysning.
Att representanter från olika organisationer och näringslivet ingår i gruppen gör att problem kan lösas relativt snabbt och enkelt, menar Ida Grönvall, och pekar på att gruppens arbete hittills har lett till bland annat just bättre belysning, men också till att skyltar i centrum blivit bättre och att klotter har sanerats.
Från polisens sida deltog områdespolis Maria Ekengen. Hon ser stadsvandringen som en del i ett större arbete för ökad trygghet, där inte minst medborgardialogen spelar en viktig roll. Under vandringen har hon resultaten från medborgarenkäten i åtanke.
‒Jag har verkligen den i fokus.
Bland de trygghetsskapande åtgärderna lyfts även från polisens sida just belysningen fram, men även saker som höga buskage, som kan upplevas som otrygga. Men gruppen tittar förstås även på annat.
‒Det kan vara gatstenar som sticker upp, klotter, ja allt som kan åtgärdas och bli bättre, säger Maria Ekengren.