Sápmis nationaldag firas i all enkelhet

Idag den 6 februari har Tobias Spiik anledning att fira. Det är Sápmis högtidsdag då vår ursprungsbefolkning har sin nationaldag. Firar gör han och familjen i enkelhet hemma, med Sápmis flagga på kaffebordet.

Foto:

Övrigt2019-02-06 08:00

Samernas land, Sápmi sträcker sig över norra Finland, Norge, Sverige och Ryssland. Man tror att det finns runt 100 000 samer i världen. I Sverige finns cirka 30 000 samer och precis som andra folkgrupper är de utspridda över hela landet.

En av dem är Tobias Spiik, född och uppvuxen i Sirges (Sirkas) som är Sveriges största sameby. Byn har sitt sommarviste vid Saltoluokta och ligger i Jokkmokks kommun. Byn får ha sammanlagt drygt 15 000 renar och en av renägarna är Tobias. Nilas Spiik har fått överta mormoderns mark. För hans bröder Olle och Jovva har man avdelat ny mark men de har ännu inga renar.

– Man äger inte marken men man får nyttjanderätten över den, berättar Tobias Spiik.

Hur firar ni nationaldagen i familjen?

– Det firas inget speciellt, vi kanske bara ställer fram några flaggor på bordet.

Känner du stolthet över ditt ursprung?

– Ja, det är självklart, släkten Spiik är en liten släkt med samiska mått och vi är renskötande fjällsamer även om det nu bara är en i familjen som arbetar med renar på heltid. Min mormor tillhörde sista generationen i vår familj som var nomader och flyttade med renarna. Det innebar att när det var skoldags fick min mor bo hos släktingar i Jokkmokk. Det kunde dröja flera månader innan min mor fick se sina föräldrar igen.

Att Tobias och familjen flyttade ner från Jokkmokk till Katrineholm berodde på Karin, Tobias fru som har sitt ursprung i staden och längtade hemåt. Det var dessutom lite lättare för båda att hitta arbete här än i Lappland.

Det av barnen som har mest dragning till Lappland är Nila som är äldst och har mest minnen från sina första år då familjen bodde i Jokkmokk.

– Jag vill göra som pappa och gå en hantverksutbildning där uppe när jag ska in på gymnasiet. Jag vill dessutom lära mig prata och läsa samiska. I höstas var vi med i renslakten och till sommaren kommer vi att vara med vid märkningen. Jag har redan fått mitt eget märke om jag skaffar renar, berättar Nila Spiik.

Kommer ni att bli kvar i Sörmland och Katrineholm resten av livet?

– Nej, det är inte säkert, vi saknar riktig vinter även om det just nu är snö och kallt. Kommer barnen dessutom att flytta upp för studier, är chansen stor att vi flyttar uppåt igen. Vi är friluftsmänniskor och det finns helt andra möjligheter i norr med fjällen och vidderna. Dessutom är allt mycket enklare, människorna är öppnare och varmare. Det är bara att knacka på och kliva in i stugorna, ingen behöver städa och göra sig till, man får ta det som det är, säger Karin Spiik.

Stugan i Saltoluokta är en fast punkt i fjällvärlden och vårfisket under påsken får Tobias Spiiks ögon att glimma längtansfullt när det kommer på tal.

Samerna är Sveriges ursprungsfolk

Vem är same? Jo, lagen har ett antal kriterier. Same är den som ser sig som same och kan göra sannolikt att han eller hon har haft samiska som språk hemma. Är det sannolikt att personens far eller morföräldrar har haft samiska som språk. Även den som har varit upptagen i röstlängden till sametinget kan räknas som same.

Samerna har haft och har många inriktningar efter att de kommit vandrande efter den smältande inlandsisen. Man kan räkna till fyra grupper, sjösamer, skogssamer, kustsamer och fjällsamer.

Samerna har ända sedan ursprunget levt av och i samklang med naturen. Föda, kläder, byteshandel och hantverk är några av ursprungsbefolkningens inkomstkällor.

Det är lätt att tro att alla samer lever i Lappland och av renskötsel, men precis som med alla andra människor så har de fått söka sin inkomst och utbildning på många olika håll. Störst av alla sameföreningar är Stockholms sameförening, den sydligaste ligger i Skåne.

Jojken är samernas musik och den har populariserats på senare år genom bland annat samen Jon Henrik Fjällgrens deltagande i Melodifestivalen, där han nådde stor framgång med en andraplats i finalen 2015. Fjällgrens tävlingsbidrag hade titeln "Jag är fri". Fjällgren är från Colombia men adopterad till Sverige och arbetar i dag som renskötare.

Jokkmokks marknad är starkt förknippad med samekulturen och letar man sig in bakom tingeltanglet finner man en samlingsplats för den samiska kulturen.

Tobias Spiik

Same från Sirges sameby.

Han är utbildad sameslöjdare och arbetar på Karsuddens sjukhus.

Familjen består av hustrun Karin och barnen Nila 14 år, Olle 12 år och Jovva 8 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!