Just nu sitter banker och andra långivare och räknar på vad Riksbankens beslut att höja reporäntan från -0,5 procent till -0,25 procent innebär, berättar Sören Schelander.
– En rad faktorer påverkar räntan på rörliga bolån, förutom reporäntan. Men om allt annat är oförändrat borde räntan på rörliga bolån stiga med lika mycket som reporäntan.
I så fall handlar det om en höjning av bo-räntan med några tiondels procent.
Det är inte någon jättehöjning. Men med tanke på att Riksbanken bedömer att reporäntan måste höjas igen – under andra halvåret 2019 – anser Sören Schelander att det kan vara läge för privatpersoner att se över sina lån och sitt sparande.
Vad ska man tänka på?
– Jag tycker inte att man ska ge generella råd utan man måste titta på individen. Det handlar bland annat om hur trygg man vill vara och hur angelägen man är om att få en god nattsömn.
– Får man säga att jag inte tycker att man ska fatta några beslut utifrån tidningsrubriker? I stället tycker jag att man ska boka personlig rådgivning med sin bank.
Höjda räntor innebär att det blir dyrare att köpa och äga sin bostad. Håkan Thelin, mäklare på Skandiamäklarna, tror dock att höjningen av reporäntan inte kommer att påverka bostadsmarknaden mer än marginellt.
För det första har det pratats om en räntehöjning under lång tid, och det gör att räntehöjningen redan är prissatt. För det andra handlar det bara om några tiondels procent, förklarar Håkan Thelin.
– Men det tredje skälet är viktigast. Bostadsägarna har aldrig tidigare haft så stora marginaler i sina boenden som de har i dag.
Marginalerna är stora eftersom bankerna sedan flera år tillbaka nekar lån, om inte kunden klarar av en räntehöjning på sju procent. Kravet på en kontantinsats och amorteringskravet påverkar i samma riktning, säger han.
Men det finns en faktor i den andra vågskålen, som trots allt gör att räntehöjningen möjligen kan påverka prisbilden på bostäder neråt.
– Det är den psykologiska effekten. De som är unga i dag är inte bekanta med räntor på ett par tre procent. Möjligen kan de bli försiktiga under en period, säger Håkan Thelin.
Riksbanken motiverar beslutet att höja reporäntan med att inflationen ser ut att hålla sig på en nivå kring två procent, vilket är målet.