Minst en, troligen flera, katrineholmare har blivit uppringd av en person som säger sig företräda ett företag som samarbetar med försäkringsbolaget Länsförsäkringar. Personen som ringt upp har erbjudit sig att sota köksfläkten hos katrineholmaren för 1 165 kronor.
Men Länsförsäkringar Södermanland har inget sådant samarbete med någon sotare. Det säger Charlotte Elisson Larsson, kommunikationschef på Länsförsäkringar Södermanland.
‒Något annat länsförsäkringsbolag kan ha det, men inte vi. Är man osäker som kund ska man kontakta oss och inte släppa in någon i sitt hem.
Marcus Asplund, som arbetar förebyggande med brandskydd hos Västra Sörmlands räddningstjänst, har fått tre eller fyra samtal från kommuninvånare som undrar om de måste sota köksfläkten, efter att de blivit uppringda.
‒Den obligatoriska rengöringen av köksfläkt och imkanaler togs bort 2004. Det är upp till fastighetsägaren själv att göra rent och man kan beställa tjänsten av sotaren. Det är inte automatiskt bluff att ringa runt och erbjuda det, men om man säger att det är ett lagkrav att sota köksfläkten är det bluff, säger han.
Marcus Asplund tycker att summan, 1 165 kronor, låter hög, även om han konstaterar att han inte vet vad som skulle ingå i tjänsten, om den utförs. Han har noterat att det främst tycks vara äldre som blir uppringda och undrar hur företaget gör sitt urval.
Lars Johansson är skorstensfejarmästare i Katrineholm och Vingåker. Han berättar att hans företag ibland har kampanjer, där man skickar erbjudanden om att sota köksfläkten, men att man aldrig ringer upp, alltid skickar till alla i ett visst område, inte bara till vissa åldersgrupper, samt att kunden måste skicka tillbaka en beställning på tjänsten, som kostar 750 kronor före Rot-avdrag och exklusive moms.
‒Man får gärna sälja den tjänsten, men man ska sälja med rätt argument. Det är frivilligt att sota köksfläkten och inget lagkrav på det. Däremot kan man ju informera om att det är väldigt lätt att glömma köksfläkten och att det behöver göras då och då, även om det inte är obligatoriskt, säger han.
Marcus Asplund på VSR befarar att det i framtiden kommer att bli fler bränder i fläktar och imkanaler, sedan den obligatoriska sotningen togs bort 2004.
‒Självklart ska det vara frivilligt att göra rent köksfläkten om det inte behöver göras var tredje år, men man måste poängtera fastighetsägarens ansvar.
När tidningen ringer det nummer som använts av personen som erbjuder tjänsten, svarar ingen. Numret tycks gå till företaget "Mötesbokning i Sverige OU", baserat i Estland. Söker man på "Mötesbokning i Sverige" kommer man till ett företag som tycks arbeta från Thailand. Ingen svarar på något av telefonnumren som finns på företagets hemsida och de "reg nr" som finns på sidan är inte svenska organisationsnummer.