Sörmländska smaker under kunglig lunch

Kungaparet ska äta lunch på Julita wärdshus. Hjälmargös och Julitaolja är exempel på råvaror som finns med i lunchens munsbitar.

Övrigt2013-09-03 18:01

Förberedelserna har pågått sedan maj månad. Allt måste klaffa när kungaparet sätter sig till bords för att njuta av Sörmlands smaker. Lunchen ska serveras i form av åtta munsbitar med råvaror från så många som 35 sörmländska matproducenter.

- Vi har letat efter produkter från hela länet, som ska täcka allt från skogen och hagmarkerna till de öppna landskapen och insjöarna. Ett fantastiskt roligt jobb, säger Peter Eklund som leder länsstyrelsens matarbete i Sörmland.

Det kommer att serveras bland annat gös från Hjälmaren, rapsolja från Julita, tomater och gurkor från Ändebol, dinkel från Warbro kvarn och ost från Jürss mejeri i Flen. Lamm och rabarber är andra råvaror som kommer att sättas samman till olika munsbitar. Efterrättsbitarna kommer att bestå av en hallonsorbét med en skorpa samt en äppeltosca med dessertsås.

Det är länsstyrelsens kock Jonas Hammar som är ansvarig för den lunch som ska serveras kungaparet, till sin hjälp har han kocken Niklas Läth. Maten lagas på plats i Julita wärdhus, som har lånat ut sina lokaler åt sällskapet. Värdshusets egen kock, Tommy Myllymäki, har inte möjlighet att närvara under kungaparets besök.

Det är omkring 50 inbjudna gäster från hela Sörmland som kommer att delta under lunchen. Göran Dahlström (S), kommunstyrelsens ordförande, har fått bjuda med fem personer som representerar Katrineholm. De fem personerna är Cia Ronach, Ludvig Bennetoft, Rune Tegelstaden, Daiva Simokaitiene och Mohamed Ameziane.

Dahlström säger att han försökt få till en bred representation när han valt ut de fem personerna, i såväl ålder och kön som etnicitet och bakgrund.

Gästerna kommer att vara på plats när kungaparet anländer med buss från Katrineholm. Efter att kungen och drottningen hälsat på var och en kommer de att sätta sig till bords. Maten kommer att presenteras av några sörmländska mathantverkare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om