Sörmland ska bli friskast av alla länen år 2022

VingåkerLandstingets mål är att Sörmland ska vara Sveriges friskaste län 2022. Men vägen dit innebär en hel del förändringar. I- går var Vingåkersborna inbjudna till ett dialogmöte med landstinget. Tanken med mötet är att Vingåkersborna ska kunna vara med och påverka hur vården ska se ut i framtiden.

Övrigt2012-04-12 22:35

– Vi har pratat om ekonomi i över tio år. I- stället för att prata om innehållet, om hur vi kan skapa vård av bästa kvalitet, säger Maria Karlsson, informationschef på lanstinget.

Hon och chefsläkaren Per-Olov Gustafsson inledde dialogmötet med en kort presentation över den vård som i- dag finns i Sörmland.

I nationella undersökningar är Landstinget Sörmland lagom. Ett landsting som ofta ligger i mitten och sällan utmärker sig. Men på några områden sticker Sörmland ut hakan. När det gäller hjärtsjukvård och tillgång till primärvård, ligger Sörmland i toppskiktet. Förhållandet är det motsatta när det gäller vårdköer och förtroendet för vården.

Gunnar Hemström från Högsjö var en av dem som kommit till mötet för att framföra sina åsikter om vården i Sörmland.

– Vi som bor i Högsjö kan inte åka kommunalt till sjukhusen som i Stockholm, sa han.

För en tid sedan var han tvungen att ta sig till Mälarsjukhuset för specialistvård. Han reste dit vid tre tillfällen under en fyra veckors period. Varje gång följde hans fru med. Hon körde hem eftersom Gunnar Hemström inte kunde köra bil efter undersökningen.

Gunnar Hemström anser att det borde finnas ett färdtjänstliknade alternativ för de som behöver ta sig till sjukhus. Han tycker också att de som bor i Högsjö inte per automatik ska remitteras till ett sjukhus i Sörmland. Finns likvärdig vård i Örebro som ligger närmare skulle han vilja åka dit i- stället.

Ulla-Britt Johansson från Vingåker är nöjd med vården i Sörmland. Men hon håller med Gunnar Hemström om att kommunikationerna till sjukhusen är undermåliga. För en tid sedan behövde hon ta sig till Mälarsjukhuset för en ögonoperation.

– Hade de haft kvar Pulsen hade jag kunnat åka med den. Nu blev min dotter tvungen att ta en dags semester från jobbet för att skjutsa mig fram och tillbaka, säger hon.

Ulla-Britt Johansson tycker inte den som skjutsar sin mamma till sjukhus ska behöva ta ut en dags semester. Hon har funderingar om att det borde gå att lösa på något annat sätt, kanske med bidrag från Försäkringskassan.

Andra synpunkter som lyftes fram från Vingåkersborna var vikten av att Kullbergska sjukhuset ska vara kvar.

– Det vore katastrof om Kullbergska inte får vara kvar, säger Iréne Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om