16 procent mindre koldioxidutsläpp under 2020. 16 procent mindre under 2021 och så vidare. Enligt den koldioxidbudget för länet som Uppsala universitet tagit fram på uppdrag av länsstyrelsen är det omfattande minskningar som väntar om Sörmland ska göra sin del av Parisavtalet, där representanter från världens länder kom överens om hur klimatförändringarna ska hållas under en förhöjd medeltemperatur plus två grader jämfört med förindustriell tid. Koldioxidbudgetförfattarna rekommenderar också att utsläppsminskningarna ska påbörjas redan nu, under 2019, så att de inte behöver vara lika drastiska de kommande åren.
Innebär att vi kollektivt väljer en framtid med mycket kraftiga klimatförändringar som ett resultat av minst två grader temperaturökning på jorden
Sörmlands koldioxidbudget
”Om åtagandet inte antas och Sverige totalt sett inte levererar dessa utsläppsminskningar är det svårt att påstå att man följer Parisavtalet, vilket också innebär att vi kollektivt väljer en framtid med mycket kraftiga klimatförändringar som ett resultat av minst två grader temperaturökning på jorden” står det i koldioxidbudgetens sammanfattning.
Här trycks även på att en så här pass hög minskningstakt inte ger utrymme för att vänta på att energieffektivare teknik och mer förnybar energi utan att det krävs ransonering, prioritering och effektivare energianvändning.
– FN:s klimatpanel IPCC har tagit fram en rapport om vad som behöver göras för att jordens medeltemperatur inte ska öka med mer än två grader, helst inte mer än 1,5 grad, och de siffrorna har tagits ner från en global nivå till en nationell nivå och sedan på en lokal nivå för Sörmland. Där har vi också tittat på rättviseperspektivet, att OECD-länderna redan har släppt ut så mycket historiskt och därför ska ta ett större ansvar nu än de mindre industriellt utvecklade länderna, säger Martin Wetterstedt som är projektledare på Uppsala universitet och har arbetat med koldioxidbudgeten.
Industrin måste med. Om den inte håller samma minskningstakt av utsläppen måste andra sektorer minska ännu mer
Martin Wetterstedt, forskare och projektledare vid Uppsala universitet
SSAB i Oxelösund står för mer än hälften av Sörmlands koldioxidutsläpp, 1 531 kiloton under 2017. Det motsvarar enligt rapporten nio procent av den svenska industrins utsläpp. Ståltillverkaren har också påbörjat ett arbete för att minska sin klimatpåverkan. I det korta loppet handlar det om att ersätta den masugnsbaserade järntillverkningen med en ljusbågsugn som smälter skrot. I det långa loppet hoppas man på ett nytt sätt att tillverka stål på. Hybritprojektet syftar till att ta fram en masugn som använder vätgas i stället för kol.
– Industrin måste med. Om den inte håller samma minskningstakt av utsläppen måste andra sektorer minska ännu mer. När det gäller Sörmland har vi presenterat en budget med SSAB och en utan – där man kan tänka sig att SSAB belastar Sveriges budget nationellt i stället. Men oavsett måste alla utsläpp ner, säger Wetterstedt.
I koldioxidbudgeten har man därför valt att titta på de sörmländska utsläppen utan SSAB. Då är det utrikes transporter som står för mest med 585 kiloton koldioxid 2017.
Fotnot: I koldioxidbudgeten inkluderas inte utsläppen från de varor och tjänster som importeras eller köps av sörmlänningar på andra platser.