På tisdagen var konstnärerna Göran Hägg och Johan Gazell på plats.
‒Jag är med i Sounds of Sörmland och gör en installation med fokus på ljud men också den här tekniken. Jag har jobbat mycket med teknik som har gjort sitt men när det precis har blivit omodernt och inte retro, säger Johan Gazell ståendes i ett mindre hav av gamla tjock-tv:s och dvd-spelare.
‒Skärmarna är vända mot väggarna, det visas emotionella scener och som besökare vet man inte om det är skratt eller grått eller en hundvalp, säger han och ger sig på att konkretisera sitt verk.
‒Det är fokus på kommunikation via de här apparaterna och via de vi använder i dag. Mänskliga uttryck och envägskommunikation genom en skärm, för många händer det starkaste genom dem i stället för det vanliga livet. Eller att man är ganska isolerad och kommunicerar via skärmen, gränsen mellan mänskligt och tekniskt.
Göran Häggs del av utställningen handlar om Amelia Earhart som 1928 var den första kvinnliga piloten att korsa Atlanten. Han står framför ett svart plan i galleriet.
‒Jag tyckte det var intressant att jobba med henne, kvinnliga flygpionjärer finns det inte gott om. Planet är inte hennes riktiga, men det är atmosfären, hur hon flög ensam i ett farligt plan. Och en känsla av äventyr, hur man som ung upptäcker saker, säger han som har jobbat med plan i tio år.
‒Det fascinerande är motorerna, ljudet, de första flygpionjärerna och de första som offrade livet, det är ganska häftigt.
Göran Hägg har även gjort en personlig passning genom att sätta Skånegripen på planet.
‒Jag kunde inte sätta den amerikanska flaggan, det vore konstigt. Det är ett inlägg som egentligen inte hör hemma, men det skiter jag i, det är snyggt och passar in, säger Malmöiten Hägg.
Utställningen heter "A man's world" och mönstrar förutom nämnda två även Urban Engström, Kent Karlsson, Hans Gedda och John Rasimus.
‒Några av dem kommer på vernissagen men till avslutningen den 3 september kommer alla och håller ett konstnärssamtal. Jag tror det blir en bra och spännande avslutning, säger ateljéansvarige Karin Ögren.
‒Jag har valt enskilda verk som kan bygga på varandra, stora verk som tar plats. En del av dem har visats på andra ställen och har en historia och det ger en betydelse, säger Ögren.