Från måndag till fredag samlas matlagningsintresserade barn och ungdomar mellan 8 och 12 år på Plättis för att lära sig laga mat av bra råvaror och lära sig vikten av varierad kost.
– Det är viktigt att lära sig laga mat tidigt, det är en stor del i vårt liv som sätter prägel på hur vi mår, säger Kristin Eriksson som är en av ledarna för matskolan.
Veckan blandas med både skoj och allvar. Barnen får bland annat besöka lokala matproducenter för att se och lära sig varifrån maten de äter kommer.
– De ska få kunskap i matlagning men det blir också lek och motion, säger Kristin Eriksson och skrattar.
Alla deltagare delades upp i par och fick varsitt kök att laga mat i. På dagens meny stod laxfilé med fetaost och grönsakspasta.
– Jag tycker att det är roligt att få laga mat. Lax har jag inte lagat förut, men nu har jag lärt mig det, säger Samuel Ekholm medan han tar ut den ugnsbakade fisken från ugnen.
– Nu ska den smaka som när mamma gör den, säger han.
Samuel Ekholm såg fram emot att få testa att laga nya maträtter.
– Jag ska få lära mig att göra egna hamburgare med coleslaw på fredag, det ska bli roligt.
I ett annat kök stod Tuva Lisa Holm och Evelina Sköld och vaktade pastavattnet.
– Det är lite klurigt när det kokar över, men annars går det bra, säger Tuva Lisa Holm.
Båda tyckte att det var roligt att få träffa nya människor.
– Det är roligt att få laga mat och få vara med personer man inte kände sedan tidigare, säger Evelina Sköld.
En som drömmer om att arbeta i ett kök i framtiden var Ida Andersson.
– Jag tycker om att baka och gör det hemma ibland. Det skulle vara roligt att bli bagare. Ibland tittar jag på matlagningsprogram på tv som "Hela Sverige bakar" eller "Grillmästarna". Så bra skulle jag vilja bli.
Hennes kompis Filippa Viström gillar också att baka.
– Jag skulle vilja styla tårtor i framtiden. Det brukar jag göra hemma, då spritsar jag grädde och häller på glasyr.
Flera såg framemot sista dagen på matskolan.
– Vi ska åka till Björkvik och plocka jordgubbar i veckan, som vi ska använda den sista dagen då vi ska göra en jordgubbstårta. Det ska bli roligt, säger Samuel Ekholm.