Sommarkyrkan väcker minnen

– Jag känner mig närmare morfars far här i kyrktornet, säger Marie Wickbom.Hon besökte sommarkyrkan i Västra Vingåkers Kyrka och tog en guidetur i tidigare generationers fotspår.

Gunborg Svensson guidar i sommarkyrkan. Här vid den sörjande Maria från 1400-talet som många besökare numera knäböjer vid.

Gunborg Svensson guidar i sommarkyrkan. Här vid den sörjande Maria från 1400-talet som många besökare numera knäböjer vid.

Foto:

Övrigt2018-06-09 17:45

Marie Wickbom bor i Örebro och har rötter i Vingåker. Under torsdagen gjorde hon och fastern Aina Johnsson ett spontant besök i Västra Vingåkers Kyrka. De tog en fika och tackade ja till en guidetur.

– Det är fascinerande med historia som binder samman generationerna, säger hon.

Hon såg särskilt fram emot att gå upp i tornet där hon varit en gång tidigare. Där finns en svedd bjälke bevarad från branden 1885.

– Min morfars far stod på slätten 1885 och såg blixten slå ner i tornet och branden som uppstod, berättar hon.

Tornspiran skadades i branden och bara två tredjedelar av höjden återstår sedan dess.

– Morfars far pratade mycket om branden. När jag är i kyrkan och ser resterna känner jag mig närmare honom. Han dog när jag var tio år så jag har hört det mesta genom pappa, säger hon.

Hastferska graven var en annan höjdpunkt under guideturen.

– En sån här pompös grav finns inte i någon annan kyrka i Sverige. Som barn tyckte jag att det var både spännande och läskigt med gravkistorna, säger hon.

Gunborg Svensson som är guide i sommarkyrkan har fått erfara att det inte är alla som imponeras av fältmarskalk greve Jacob Johan Hastfer som var aktiv under Karl den elftes tid.

– En turist som jag guidade hade en förfader som i Livland förlorade sin förmögenhet i reduktionen under Karl den elftes tid. Det berättade han först efter att jag pratat om alla rikedomar, säger Gunborg Svensson.

Västra Vingåkers Kyrka har anor från 1200-talet när Sverige var katolskt. Från 1400-talet finns en staty av en sörjande Maria. Den stod på vinden fram till 1970-talet men nu har den återfått sin betydelse.

– Många flyktingar har haft stor tröst där, berättar Gunborg Svensson.

Maria är viktig inom både islam och kristendom. Nyanlända brukar knäböja och tända ljus vid statyn.

– Jag blir rörd när jag tänker på en kvinna som skulle be vid Maria men kyrkan var stängd. Då knäböjde hon vid trappstegen utanför kyrkan i stället, berättar Gunborg Svensson.

Fredag 20 juli är sista dagen för säsongen som det är sommarkyrka i Västra Vingåkers kyrka. Det innebär att kyrkan har öppet under eftermiddagen med fika, guidning, andakt och önskepsalmer. Nästa vecka blir tar Österåkers kyrka över som sommarkyrka.

Västra Vingåkers kyrka

En av Sveriges största landsortskyrkor.

Dopfunten har fot från 1200-talet i gotländsk kalksten.

Piétagruppen med den sörjande Maria är från omkring 1450.

Hastferska graven är från 1600-talet.

Tornspiran skadades svårt efter ett blixtnedslag 1885.

Renoverades senast 2010-2012.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!