På väg mellan Katrineholm och Nyköping ligger Brobys dansplats. Här arrangeras 17 danskvällar varje sommar. Förra året var det i genomsnitt 330 personer per kväll som intog dansgolvet. Publikrekordet sattes däremot redan 1955 då 2700 kom för att dansa när Gösta Westerlunds orkester uppträdde.
Brobys danskvällar arrangeras av Broby GoIF och såg ljuset redan 1928, året efter att sportföreningen bildades. Då var det ett sätt att få intäkter till klubbens sportaktiviteter, men i dag lever dansbanan kvar eftersom det är en uppskattad plats som lockar många dansanta personer. Här har till och med arrangerats bröllop och rockabilly-fester.
Folk åker fortfarande långväga ifrån, en del tio till femton mil
Under årens lopp har tre dansbanor använts och den nuvarande fyller 61 i år. Varje kväll är det minst tolv personer som arbetar ideellt med danskvällarna och det är både folk till korvförsäljning, lotteri och till biljettluckan som behövs.
När vi hälsar på vid dansbanan uppträder Matz Bladhs och danssugna människor svänger runt på dansbanan. Några passar på att köpa korv, andra sitter på bänkar och lyssnar på musiken.
Cecilia Johansson är ledamot i Broby GoIF och står i korvkiosken den här kvällen. Hon är en av de ansvariga och har varit delaktig sedan 1978.
‒Dels älskar jag att dansa, men varför jag också arbetar ideellt är för att det är roligt att jobba tillsammans med andra. Även banden verkar tycka om att spela här, säger hon.
För att locka den yngre publiken har några av dansbanden en mer "modern" stil. Banden med en mer "mogen" stil, som Cecilia Johansson själv beskriver det, lockar också den lite äldre generationen.
Att saker förändras med tiden är ingen nyhet. För många år sedan var det dans på både fredag- och lördagskvällarna. Då kunde det bli uppemot 2000 personer och en del campade kvar. Men vissa saker är sig lika.
‒Folk åker fortfarande långväga ifrån, en del tio till femton mil. Många uppskattar dansgolvet. Det är skönt för fötternas skull, säger Cecilia Johansson.